Σύσκεψη με φιλοφρονήσεις για τα αγροτικά ζητήματα, τη στιγμή που οι αγρότες του Εβρου περίμεναν μάταια για ώρες συνάντηση. Εξοργισμένοι εισέβαλλαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, αναζητώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Του Γιώργου Πανταζίδη

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης για σχεδόν ένα 24ωρτο, την Κυριακή, έζησε στον ρυθμό των αγροτικών κινητοποιήσεων. Από νωρίς το μεσημέρι, εκατοντάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα είχαν παραταχθεί περιμετρικά της πόλης , κάνοντας αισθητή την παρουσία τους.  Λίγο μετά το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία διασχίζοντας το κέντρο της πόλης κατευθυνόμενοι προς το ξενοδοχείο Αλεξεαντερ λίγο πριν τη Χιλή, καθώς εκεί είχε προαναγγελθεί συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη με αντιπροσωπεία αγροτών.

Ο κ. Αυγενάκης το μεσημέρι Κυριακής προήδρευσε σύσκεψης στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή  με τον Περιφερειάρχη να διαπιστώνει πολύ θετικό κλίμα» με τους εκεί αγρότες, όταν στην Αλεξανδρούπολη τον έψαχναν να διαμαρτυρηθούν… «Η συζήτηση κινήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, δόθηκε βήμα σε όλους τους παριστάμενους να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και έγινε μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τοψίδης. Ενώ, ως προς την ατζέντα της σύσκεψης, αναφέρει, ότι διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, σημειώνοντας πως «κατατέθηκαν -διά των εκπροσώπων- όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Πρωτογενή Τομέα και κατεγράφησαν από τους επιτελείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργού σε όσα εξ αυτών ήταν εφικτό να απαντηθούν άμεσα».

Η σύσκεψη στην Κομοτηνή

Περισσότεροι από πενήντα θεσμικοί εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετείχαν στη σχετική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην έδρα της ΠΑΜΘ προεξάρχοντος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η σύσκεψη έγινε σε συνέχεια επαφής του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υποβολής σχετικού αιτήματος, με τον κ. Τοψίδη να εκφράζει την ικανοποίηση του για την αποδοχή αυτού του αιτήματος από πλευράς του κ. Αυγενάκη.

Όπως σημειώνεται , κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, κατατέθηκαν – διά των εκπροσώπων- όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Πρωτογενή Τομέα και κατεγράφησαν από τους επιτελείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δόθηκαν και απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργού σε όσα εξ αυτών ήταν εφικτό να απαντηθούν άμεσα, ωστόσο ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».

Ειδικά για τη νέα ΚΑΠ, αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, να συσταθούν ομάδες εργασίας – υπό την εποπτεία και της Περιφέρειας ΑΜΘ- που θα προωθήσουν στο Υπουργείο προτάσεις για αλλαγές στο πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ, διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά ότι ο δίαυλος μεταξύ της ΠΑΜΘ και του ΥΠΑΑΤ παραμένει ανοικτός για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ότι ο στόχος παραμένει πάντα η πρόοδος του Πρωτογενούς Τομέα και η επίλυση των ζητημάτων που τον απασχολούν.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Η αργοπορία που έφερε αναβολή, εκνευρισμό και ένταση

Η μακρά διάρκεια της σύσκεψης πήγε πίσω όλο το πρόγραμμα του κου Αυγενάκη με αποτέλεσμα να περιμένουν μάταια οι συγκεντρωμένοι αγρότες στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Εχοντας άγνοια των προθέσεων του Υπουργού, οι συγκεντρωμένοι ανέβηκαν στα αγροτικά τους μηχανήματα και κατευθύνθηκαν με άγριες διαθέσεις προς το αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να επιδιώξουν εκεί συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη.

Πλήθος κόσμου εισήλθε εντός του χώρου του αεροδρομίου και επιχείρησε δυναμική παρέμβαση την οποία προσπάθησαν να αντικρούσουν αστυνομικές δυνάμεις. Έτσι για λίγα λεπτά δημιουργήθηκε σκηνικό έντασης, χωρίς όμως να σημειωθούν έκτροπα.

Μετά από όλο αυτό το σκηνικό, οι αγρότες δήλωσαν εξοργισμένοι. Θεωρούν πως η ακύρωση της συνάντησης εκ μέρους του κ. Αυγενάκη είναι προσβλητική, την στιγμή που εκείνοι περίμεναν περισσότερες από τέσσερις ώρες στο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες σχεδιάζουν να σκληρύνουν την στάση τους μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό προχωρώντας νωρίτερα σε αποκλεισμούς του τελωνείου των Κήπων, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέες συσκέψεις για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Υπήρχε ραντεβού ήταν παρουσία και οι υπόλοιποι βουλευτές ΝΔ του νομού, ήταν όλος ο κόσμος περίμενε.  Το να λέμε ότι δεν υπήρχε ένα ραντεβού, άλλο είναι να μην φτάνουν οι χρόνοι και άλλο δεν υπήρχε ραντεβού», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.
Ο εκπρόσωπος του αγροτικού συλλόγου Έβρου και μέλος της δεκαπενταμελούς επιτροπής στην συνάντηση με πρωθυπουργό, Κώστας Καναβίδης επίσης τόνισε: «Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για την αλλαγή του σχεδίου του, ουδέποτε ενημερώθηκε κάποιος από εμάς, σε συνάντηση μαζί του να κάνει κάποια συζήτηση ή οτιδήποτε ότι δεν θα γίνει η συνάντηση».

Διευκρινίσεις Κελέτσης: Ουδέποτε υπήρξε ραντεβού μαζί τους που ματαιώθηκε

Ουδέποτε υπήρξε ραντεβού του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, όπως ισχυρίσθηκαν μέλη της διοίκησής του, τόνισε στο ΟΡΕΝ, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Έβρου της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης, αντιθέτως, όπως είπε στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Συνδέσεις», αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου συλλόγου συμμετείχε στη σύσκεψη της Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, όταν είδε τον Λευτέρη Αυγενάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να μεταβεί στην Κομοτηνή όπου οργάνωσε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών φορέων της Περιφέρειας.

Η σύσκεψη, όπως είπε ο Σταύρος Κελέτσης, η οποία έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, ξεκίνησε στις 3.30 μμ. Διήρκεσε όμως πέραν του αναμενομένου. «Η συζήτηση με τους θεσμικούς έγινε σε πάρα πολύ ωραίο κλίμα να ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στα αγροτικά ζητήματα», σημείωσε και τόνισε ότι στη σύσκεψη της Κομοτηνής «υπήρχαν και εκπρόσωποι και των συγκεκριμένων αγροτών από την Αλεξανδρούπολη που τοποθετήθηκαν». Εξήγησε δε, ότι «στην Αλεξανδρούπολη είχαμε κανονίσει, λίγο πριν την πτήση να πάει ο υπουργός να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο και ταυτοχρόνως να δει τους ελαιοπαραγωγούς που είχαν καμένες ελιές προκειμένου να του πουν για μια εκκρεμότητα που υπάρχει, σχετικά με τη μη καταβολή ακόμη μιας αποζημίωσης για τις ελιές. Άλλο ραντεβού, άλλη συνάντηση δεν υπήρχε στο πρόγραμμα». Όπως είπε οι αγρότες της περιοχής έμαθαν ότι θα πάει εκεί και αυτοοργανώθηκαν και πήγαν έξω από το ξενοδοχείο. Επειδή, όμως, η συνάντηση στην Κομοτηνή κράτησε παραπάνω από τρεις ώρες, «είπαμε ότι δεν θα πάμε στο ξενοδοχείο αλλά κατ’ ευθείαν στο αεροδρόμιο και εκεί θα έλθουν οι ελαιοπαραγωγοί να τους δει, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου, πράγμα και το οποίο έγινε», τόνισε ο υφυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο ίδιος ειδοποίησε τους ελαιοπαραγωγούς να έλθουν στο αεροδρόμιο για να γίνει η συνάντηση.

Σε ερώτηση γιατί προκλήθηκε η ένταση, ο Σταύρος Κελέτσης είπε «γιατί οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο και περίμεναν ότι θα πάει ο κ. Αυγενάκης, τελικά έμαθαν ότι δεν θα πάει. Αλλά δεν πήγε γιατί ματαίωσε κάποια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί, αλλά γιατί πήγαμε κατ’ ευθείαν στο αεροδρόμιο επειδή κράτησε σε μάκρος η συνάντηση που έγινε στην Κομοτηνή και η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας». Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ότι δήθεν ματαιώθηκε, ακυρώθηκε κάποιο ραντεβού, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» Μάλιστα ο υφυπουργός ο οποίος είπε ότι γνωρίζει τους συγκεκριμένους αγρότες, είπε ότι τους είχε ο ίδιος συναντήσει τις  προηγούμενες ημέρες και μάλιστα ο ίδιος μια ημέρα πριν είχε πάει στο μπλόκο των Καστανιών και είχε συνομιλήσει με τους αγρότες περισσότερο από μια ώρα.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας των μπλόκων με τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός είπε ότι όλοι προσβλέπουμε σε αυτήν και επισήμανε την φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού». Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει οτιδήποτε περισσότερο είναι από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών και της οικονομίας μας».

Στέλνοντας μήνυμα προς τους αγρότες τόνισε ότι «οι πόρτες του υπουργείου ήταν και είναι ανοικτές. Ο διάλογος είναι συνεχής από την πρώτη στιγμή που πήγαμε στο υπουργείο μέχρι και αυτές τις δύσκολες ώρες που έχουμε τα μπλόκα. Η συλλογική διαμαρτυρία είναι απόλυτα θεμιτό δικαίωμα, αρκεί να μη φτάνει στο σημείο να λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας».