Συνάντηση με τους 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση, τόσο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, όσο και με συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα που αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Λίγο πριν τη συνάντηση μέλος της 15μελους επιτροπής δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι οι εκπρόσωποι των μπλόκων προσέρχονται με καλή διάθεση περιμένοντας απτές απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ενώ το ίδιο έκαναν και όλα τα μέλη της επιτροπής φτάνοντας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση η συζήτηση με τους αγρότες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους» δήλωσε από την πλευρά του πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που συμμετέχει στη συνάντηση.
Κλείσιμο
«Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των αιτημάτων τους. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επαναλαμβάνω ότι έχουμε συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αντιλαμβανόμαστε, ειδικά σε κάποιες επιμέρους αιτιάσεις τους, ότι υπάρχει μια δυσκολία ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής. Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε αυτά τα οποία είπε ο πρωθυπουργός. Πράγματι όμως και στην κατεύθυνση του κόστους παραγωγής, που αφορά δηλαδή το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και στην κατεύθυνση των θεσμικών ζητημάτων όπως είναι η ΚΑΠ, όπου εκεί η χώρα μας έχει μια πολύ σημαντική επιτυχία. Στην τελευταία διαπραγμάτευση, ενώ η Ευρώπη πήρε λιγότερο, έδωσε λιγότερα. Συνολικά η χώρα μας πήρε ακριβώς τα ίδια λεφτά, 19,3 δισεκατομμύρια. Θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια ένα πολύ σημαντικό θέμα η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων, όπου θα παρουσιάσει η πρωθυπουργός τα πολύ σημαντικά βήματα της κυβέρνησης και βέβαια θα ακούσει και τα υπόλοιπα βήματα που πρέπει να γίνουν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση αυτή η συζήτηση, δεδομένου του γεγονότος, το ξαναλέω ότι δεν ικανοποιούμε μόνο αιτήματα των αγροτών. Τα αιτήματα των αγροτών κατά κάποιο τρόπο, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, προχωράει η παραγωγή, μειώνεται το κόστος των προϊόντων, έχουν και θετική επίδραση συνολικά στην ελληνική κοινωνία. Για εμάς όλα τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων είναι πολύ σημαντικά. Ο πρωθυπουργός αποδεικνύει στην πράξη ότι ακούει τα αιτήματα των πολιτών. Δεν γυρίζει την πλάτη σε καμία επαγγελματική ομάδα και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».
Οι σκέψεις της κυβέρνησης
Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελιγράδι χθες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου προπαρασκευαστική σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνάντησης. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσέθεσε στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στη 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων, και ένα ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα. Σημειωτέον, ότι το Σάββατο έγινε και ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ρεύματος, παρόντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση για τις εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να…συναντήσει τους αγρότες στη μέση των αιτημάτων τους. Η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο της χρονιάς, σε ποσοστό 30-40%, έχει πρακτικά προεξοφληθεί, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%, ου μην και παραπάνω. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση η συζήτηση» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Το πακέτο της κυβέρνησης για να τα βρεί στη… μέση με τους αγρότες

Content snippet: CookieBar