Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν στιγμή να βρίσκονται σε εγρήγορση, με τις ασκήσεις και τις εκπαιδεύσεις να είναι συνεχείς. Έσταξαν φωτιά κι ατσάλι τα κανόνια από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, γνωρίζοντας καλά ότι κάποια στιγμή η περίοδος ηρεμίας θα πάψει να υφίσταται.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράσει την εκτίμησή του ότι το προσεχές χρονικό διάστημα ο ελληνισμός θα βρεθεί σε υπό καθεστώς πίεσης. Κι όταν το λέει ο έμπειρος πολιτικός, που είχε επί 4 χρόνια το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, σίγουρα δεν είναι λόγια του αέρα, ούτε κουβέντα της στιγμής.

Από τη μεριά του, ο Στρατός Ξηράς πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τον Εθνικό Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων «ΟΥΜΑ 2024» Μονάδων Τεθωρακισμένων της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» με άρματα Leopard – LEO1A5 στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ).

Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων εστίασαν σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά θέματα των αρμάτων.

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών, προέκυψε από το συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες, σε συνάρτηση με την επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του.

Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού ιδιαίτερα εμφανής ήταν η προσπάθεια, ο ζήλος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV – Day) του Διαγωνισμού την οποία παρακολούθησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος καθώς και Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Μετά την άσκηση ΟΡΜΗ το Πολεμικό Ναυτικό έβγαλε την… ΛΟΓΧΗ του στη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυθήρων, προχωρώντας σε άσκηση με πραγματικά πυρά.

Με συμμετοχή Πλοίων των Διοικήσεων Φρεγατών (ΔΦΓ), Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ), Υποβρυχίων (ΔΥ), Πλοίων Επιτήρησης (ΔΠΕ), Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί 2 ημέρες το διάστημα 7 έως 9 Φεβρουαρίου, σείστηκε το Αιγαίο από τα πυρά.

Η άσκηση ήταν προγραμματισμένη και όπως επισημαίνει το ΓΕΝ σε σχετική του ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Μονάδων του Αρχηγείου Στόλου, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.