Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο IDF, η νέα χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, σε μήνυμά του, μέσω βίντεο, μετέδωσε ότι ο IDF προχωρά στο επόμενο στάδιο του πολέμου:

«Αυτός ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο. Οι δυνάμεις μας επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο έδαφος στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν σε διοικητικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Για να εξολοθρεύσουμε τον εχθρό, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να εισέλθουμε στο έδαφός του με τη βία. Τη δεδομένη χρονική στιγμή πιστεύουμε ότι περίπου 229 είναι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και η αποστολή να τους φέρουμε πίσω αποτελεί ύψιστη εθνική προσπάθεια. Θα νικήσουμε».

A statement from LTG Herzi Halevi.“The objectives of this war require a ground operation – the best soldiers are now operating in Gaza.” pic.twitter.com/KUGj6cG4Ke— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023

Όπως επιβεβαίωσε η χερσαία επιχείρηση εξαπλώνεται και θα είναι αδιάκοπη, απαντώντας στο ερώτημα εάν η εισβολή της Παρασκευής αποτελούσε προάγγελο της γενικής εισβολή: Οι καλύτεροι στρατιώτες και διοικητές του Ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή μέσα στη Γάζα». , κατέλησε το μήνυμα του Χαλεβί.

Μάλιστα, το Ισραήλ είπε ότι τα στρατεύματα που στάλθηκαν το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονταν ακόμα στο πεδίο, ενώ προηγουμένως έκανε μόνο «σύντομες εξόδους».

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι στο εξής η πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της θα θεωρούνται «πεδίο μάχης» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους κατοίκους «να φύγουν αμέσως» προς τα νότια.

«Το κυβερνείο της Γάζας είναι πεδίο μάχης. Οι τοποθεσίες των καταφυγίων και ολόκληρη η περιοχή δεν είναι ασφαλείς», αναφερόταν σε φυλλάδια που γέμισαν την πόλη. «Πρέπει να φύγετε αμέσως προς τις ζώνες νοτίως του Ουάντι Γάζα, του ποταμού που διαρρέει τον θύλακα από τα ανατολικά προς τα δυτικά».

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, τόνισε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε σημαντική επέκταση μετά τις προηγούμενες δύο «στοχευμένες επιδρομές», με διαφορά ότι εκείνες ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα και πλέον όλα κρέμονται από μία κλωστή για την ολοκλήρωση της επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των στόχων της Χαμάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε το Σάββατο πως η νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν έχει χρονική διάρκεια και θα λήξει μόνο μετά από κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληφορορίες από ισραηλινά ΜΜΕ, νέοι στόχοι είναι τα υπόγεια τούνελ και άλλες υποδομές της Χαμάς, καθώς και οι ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης: «Επιτεθήκαμε πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος, επιτεθήκαμε στους τρομοκράτες όλων των βαθμίδων. Οι οδηγίες για τις δυνάμεις είναι σαφείς: η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας κυβερνητικής διαταγής».

Τα νεότερα από το πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή μετέφερε νωρίτερα και δημοσιογράφος του BBC, ο οποίος βρίσκεται στο Ισραήλ και περιέγραψε τη διευρυμένη επιχείρηση του IDF στην Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το άρθρο του Jeremy Bowen οι δυνάμεις του Ισραήλ προσπαθούν να «εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κόμματι».

«Είμαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ισραηλινή πυροβολαρχία εδώ κοντά ρίχνει αρκετές φορές το λεπτό. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φύγει ή έχουν απομακρυνθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων. Όπως καταλαβαίνω, ο ισραηλινός στρατός πιθανότατα προσπαθεί να καθαρίσει σήραγγες, πιθανώς με τις ειδικές δυνάμεις να εντοπίζουν στόχους για αυτές τις επιθέσεις της αεροπορίας. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή μια επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση».

Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ κάλεσε σήμερα για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, προειδοποιώντας για μια καταστροφή καθώς το Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη διάρκεια της νύχτας.

«Θεωρούμε πως η απόφαση είναι μια νίκη για τον παλαιστινιακό λαό μας, και απαιτούμε αυτή η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πλευρά να σταλεί γρήγορα και να διανεμηθεί προς όλες τις περιοχές και τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Χαμάντ σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες με συντριπτική πλειοψηφία για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς και απαίτησε πρόσβαση της βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και προστασία των αμάχων. Το ψήφισμα, που συνέταξαν αραβικά κράτη, δεν είναι δεσμευτικό αλλά έχει πολιτική βαρύτητα.

Εξάλλου, η Χαμάς δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με το Ισραήλ για τους ομήρους που κρατά, όμως το Ισραήλ «κωλυσιεργούσε». Αυτό υποστήριξε σήμερα ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ο Άμπου Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέφερε επίσης σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει όλους τους ομήρους μόνο εάν το Ισραήλ αποφυλακίσει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

«Το τίμημα που θα πληρώσουν για τον μεγάλο αριθμό των ομήρων του εχθρού που είναι στα χέρια μας είναι να αδειάσουν τις φυλακές από όλους τους (Παλαιστίνιους) κρατούμενους» ανέφερε σε αυτό το μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Χαμάς, το κανάλι Αλ Ακσά. Η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες για μια «μερική» συμφωνία για τους ομήρους, πρόσθεσε.

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Επισημαίνει ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί».

«Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό.

Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *