Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η εντεινόμενη ισραηλινή διείσδυση στη Γάζα, δεν είχε ακόμη προκαλέσει σημαντικά αντίποινα από το Ιράν ή τους συμμάχους του, μειώνοντας την ανησυχία ότι ο περιφερειακός εφοδιασμός με αργό μπορεί να διακοπεί.Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, συμβολαίου παραδόσεως Δεκεμβρίου, υποχωρεί κατά 1,3% στα 84,6 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου σημειώνει πτώση 1% στα 89,5 δολάρια το βαρέλι, επιστρέφοντας κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου, την περασμένη Παρασκευή, σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3%, αν και κατέγραψαν απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας.Το πετρέλαιο υποχωρεί, καθώς το Ισραήλ «φαίνεται να προσεγγίζει την κατάσταση με σύνεση, κάτι που έφερε μια αίσθηση ανακούφισης ότι τα χειρότερα σενάρια μπορεί να μην υλοποιηθούν» δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

Παγκόσμια τράπεζα: Προειδοποίηση για άλμα της τιμής στα 150 δολάρια

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε υψηλό ρεκόρ άνω των 150 δολαρίων το βαρέλι εάν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς οδηγήσει σε μία πλήρους κλίμακας σύγκρουση στη Μέση Ανατολή όπως συνέβη πριν από 50 χρόνια, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην πρώτη σημαντική αξιολόγηση των οικονομικών κινδύνων μιας κλιμάκωσης του πολέμου πέρα από τα σύνορα της Γάζας, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος το κόστος του αργού να εισέλθει σε «αχαρτογράφητα ύδατα».Ένα σενάριο «μεγάλης διακοπής» συγκρίσιμο με το αραβικό μποϊκοτάζ πετρελαίου στη Δύση το 1973 θα δημιουργούσε ελλείψεις προσφοράς που θα οδηγούσαν στην αύξηση της τιμής ενός βαρελιού πετρελαίου από τα περίπου 90 δολάρια σε μεταξύ 140 και 157 δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ – μη προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό – ήταν 147 δολάρια το βαρέλι το 2008.

Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο πριν υποχωρήσουν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Ωστόσο σκιαγράφησε επίσης τρεις εναλλακτικούς δρόμους για τις τιμές του πετρελαίου:

Ένα σενάριο «μικρής διακοπής», στο οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου ισοδύναμη με τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί από 93 έως 102 δολάρια ένα βαρέλι.Ένα σενάριο «μέτριας διακοπής» –όπως είχε συμβεί με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, όπου η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν κατά 3 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 21% έως 35% αρχικά, ανεβάζοντάς τες μεταξύ 109 και 121 δολαρίων το βαρέλι.Και τέλος ένα σενάριο «μεγάλης διακοπής» – συγκρίσιμο με τη δράση που ελήφθη κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 – κατά τον οποίο η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί κατά 6 έως 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα 56% έως 75% αύξηση των τιμών από 140 έως και 157 δολάρια το βαρέλι.

Όπως εξηγεί από την πλευρά της η UBS, πέρα από τη ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, το Brent υποστηρίζεται από τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης. Εάν η ανάμειξη του Ιράν οδηγούσε σε πτώση των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, αυτό θα μπορούσε να πιέσει μια ήδη περιορισμένη αγορά —με μια μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που ενδέχεται να οδηγήσει τις τιμές του αργού Brent μεταξύ 100 δολαρίων το βαρέλι και 110 δολαρίων, από περίπου 89 δολάρια σήμερα. Επιπλέον, η διεύρυνση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών έως και 120 δολάρια/βαρέλι, κατά την εκτίμηση της UBS.

Μεσοπρόθεσμα, η UBS πιστεύει ότι τέτοιες σημαντικές κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα αντιμετωπιστούν τελικά από την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν τη ζήτηση των καταναλωτών.

Με βάση αυτό, αναμένει ότι το Brent θα διαπραγματεύεται στο εύρος των 90–100 δολαρίων ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες, με στόχο στο τέλος του έτους στα 95 δολάρια/βαρέλι.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυξάνει την ελκυστικότητα του πετρελαίου επί του παρόντος, ως τρόπου μετριασμού της πιθανής αστάθειας του χαρτοφυλακίου. Μεσοπρόθεσμα, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση και η μειωμένη προσφορά περιορίζουν επίσης την καθοδική τάση για το αργό, κατά την άποψή της.

Φυσικό αέριο: Άλμα στις τιμές μετά τη διακοπή εισαγωγών από την Αίγυπτο

Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αφού η διακοπή των αιγυπτιακών εισαγωγών διέψευσε τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων στην Ευρώπη, αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού την ώρα που το Ισραήλ διεύρυνε την επίγεια επίθεσή του στη Γάζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άλμα έως και 4,5% τη Δευτέρα. Οι τιμές είναι περίπου 30% υψηλότερες από ό,τι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από τρεις εβδομάδες, αναδεικνύοντας την ευπάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς στους γεωπολιτικούς κινδύνους μετά την περσινή ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, ενώ οι ροές προς την Ευρώπη αποτελούν συνήθως ένα μικρό μερίδιο, μια βασική απειλή για τις ενεργειακές αγορές θα ήταν η εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων και οι διαταραχές στο Στενό του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό για το αργό πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.Η Ευρώπη χρειάζεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βρει για να διατηρήσει την ισορροπία της, αφού οι περισσότερες ροές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς σταμάτησαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.Διακοπές εφοδιασμού σημειώθηκαν επίσης εντός της περιοχής, με τις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή Νορβηγία να μειώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από βλάβη συμπιεστή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Nyhamna.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου, το πιο δημοφιλές συμβόλαιο, κέρδισαν 3,4% στα 54,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 8:27 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *