Ποιος θα προλάβει ποιον. Κάπως έτσι εκτυλίσσεται η νέα σκηνή στο επεισόδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρά λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη «διαγραφή» ή καλύτερα «παραπομπή στα αρμόδια όργανα» των Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνου Σκουρλέτη.

Ο λόγος, σύμφωνα με τα γραφόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως «οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα». Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης τα τρία ιστορικά πρόσωπα της ανανεωτικής Αριστεράς «επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», ατάκα που υπενθυμίζεται χρησιμοποίησε και για την παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα πριν λίγες μέρες.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η χθεσινή μέρα περιελάμβανε τα… πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όλα ξεκίνησαν με την επιστολή του Στέλιου Κούλογλου στον Στέφανο Κασσελάκη που ανέφερε πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Ο πρώτος έθεσε χθες το πρωί θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο τρίτος, προανήγγειλε μέχρι και την ονομασία του νέου κόμματος που θα… ιδρυθεί μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι υποστηρικτές της ηγεσίας και η Κουμουνδούρου απάντησαν σκληρά σε αυτές τις δηλώσεις.

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τον Νίκο Φίλη να αποδεχθεί το αποτέλεσμα αλλιώς «άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει», πηγές του κόμματος έκαναν λόγο «για δρομολόγηση σχεδίου για τη δημιουργία νέου κόμματος» παραπέμποντας στη δήλωση του Δημήτρη Βίτσα και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε ότι οι διαφωνούντες δεν αμφισβητούν απλώς τον Στέφανο Κασσελάκη «αλλά τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση».

Η κίνηση Κασσελάκη που δείχνει επιθυμία επίσπευσης της διάσπασης

Ως επιθυμία επίσπευσης των διαδικασιών της διάσπασης εκτιμάται η στάση του Στέφανου Κασσελάκη, με την παραπομπή τεσσάρων κεντρικών στελεχών στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις από πλήθος στελεχών που πρόσκεινται στην Αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να ακυρωθούν οι διαγραφές.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και η «Ομπρέλα» είναι δεδομένο ότι πλέον δεν μπορούν να συνυπάρξουν ούτε… λεπτό στο ίδιο κόμμα. Απομένει να παρουσιαστούν οι επόμενες κινήσεις της Αριστερής πτέρυγας του κόμματος μετά την παραπομπή των τεσσάρων, όπως, και αν, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό μέχρι να… τελειώσει με τους εσωκομματικούς αντιπάλους, πριν αυτοί αποχωρήσουν.

Το κείμενο της «Ομπρέλας» που προαναγγέλλει ζύμωση για νέο πολιτικό φορέα

Όμως, τη χθεσινή πολιτική ατζέντα -έως τις διαγραφές- μονοπώλησε το σκληρό κείμενο της «Ομπρέλας» που προαναγγέλλει κατ’ ουσίαν τη ζύμωση για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Ενδεχομένως το κείμενο να κατατίθετο στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, όμως, πλέον, τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς, οι δύο εκ των πρώτων υπογραφέντων (Φίλης και Σκουρλέτης) έχουν οδηγηθεί στην… παραπομπή.

Αυτό που επιχειρείται είναι επίσης τα μέλη που είναι απογοητευμένα από τις σημερινές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μην «πάνε στο σπίτι τους», καθώς, είναι δεδομένο, ότι οι ήττες από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες, όπως και φυσικά από τις εσωκομματικές εκλογές, επέφεραν απογοήτευση και δυσαρέσκεια. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη της «Ομπρέλας», διαπιστώνεται μεγάλη διάθεση από κόσμο να συμβάλλει στην επόμενη μέρα της Αριστεράς.

Εκτιμούν ακόμη ότι θα παραμείνει ένας μεγάλος πολιτικός χώρος κενός μετά τις θέσεις που λαμβάνει, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την προεδρία Κασσελάκη. Εκείνος δηλαδή, όπως περιγράφεται στο κείμενο της «Ομπρέλας», που «εκφραζόταν από την ιδρυτική σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά». Για αυτό άλλωστε θα επιχειρηθεί και η συνάντηση με άλλους σχηματισμούς της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως φυσικά με φορείς και σωματεία.

Στο κείμενο της «Ομπρέλας» περιγράφεται μια βάση του νέου πολιτικού φορέα που σχεδιάζεται με ιδέες που, όπως εκτιμάται, δεν μπορούν να περιληφθούν στον νέο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, «πρόθεση και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους».

Τα δεδομένα σε κεντρικό επίπεδο και Θεσσαλονίκη

Σε κεντρικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές θα αποτελέσουν σίγουρα μέλη του ενδεχόμενου νέου φορέα και, πλέον, εξετάζεται εάν θα υπάρξουν και άλλοι που θα ακολουθήσουν. Δεδομένο επίσης είναι ότι σε 8-9 ακόμη βουλευτές υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των ενεργών μελών του κόμματος κλίνει προς τις θέσεις του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει θετικά τις διεργασίες από την πλευρά της «Ομπρέλας», κάτι, όμως, που δεν αποτυπώνεται στους εκλεγμένους βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης που όλοι έχουν θέση ευθύνης στο κόμμα, μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *