ΣΥΡΙΖΑ: Έκκληση Κασσελάκη να πέσουν οι τόνοι – «Απαιτείται συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ για να έχουμε μια ενιαία φωνή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου, ανταλλάσσουν χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα γραφεία του κόμματος, Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης το απόγευμα της Πέμπτης (26/10), στον απόηχο της απόφασης του προέδρου να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα και στην σκιά των δηλώσεων που έγιναν με αφορμή τα περί παραπομπής.

Στην συνεδρίαση μετείχαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, καθώς και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου.

Κασσελάκης: Ας επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας

«Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό. Σήμερα, κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Ν’ αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυρ. Μητσοτάκη και την σκληρή Δεξιά του», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισήγησή του, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Αναλυτικότερα, είπε «η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους. Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου Σας καλώ όλους και όλες να κάνουμε το ίδιο. Να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην κοινωνία Να βγούμε στο δρόμο, να έρθουμε σε επαφή με την κοινωνία, τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα, τη νεολαία Και ταυτόχρονα, να δουλέψουμε σκληρά τον προγραμματικό μας λόγο. Για να παράξουμε, επεξεργαστούμε και επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες, συνολικές, αξιόπιστες, ρεαλιστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες: ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, Στέγη, ασφάλεια, εθνικά θέματα.

Για αυτό έβαλα μπροστά τη δημιουργία των ομάδων εμπειρογνωμόνων/ Think tank. Η Διάνα Βουτυρακου ήδη έχει γίνει αποδέκτρια ενδιαφέροντος στο email της, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουμε τον isyriza, καθώς και εθελοντές, που θα είναι και εκλογικοί αντιπρόσωποι. Αυτό δεν σημαίνει υπέρβαση των οργάνων, αλλά περισσότερη δημοκρατία. Όπως και την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό του isyriza, για να δώσουμε φωνή στα μέλη μας, να τα ενεργοποιήσουμε, να τα εμπλέξουμε στην παραγωγή πολιτικής. Να τα ακούσουμε. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα συλλογής βιογραφικών και δραστηριοποίησης εθελοντών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως έχει κλείσει έναν μήνα μόλις, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. λέγοντας ότι «σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά τον περιορισμένο χρόνο, έτρεξα, έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που στηρίζαμε. Έδωσα την μάχη με κάθε δύναμη. Έδειξα ότι λειτουργώ ομαδικά, μέσα στο πλαίσιο του καταστατικού για χάρη του συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή δουλειά γίνεται στο Κοινοβούλιο, αλλά και για την  αναδιοργάνωση του κόμματος».

Και συνέχισε: «Όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας. Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις θέσεις μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου. Να μην είμαστε αυτοαναφορικοί. Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας. Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα».

Απευθύνοντας έκκληση προς όλους, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να χαμηλώσουν οι τόνοι. «Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στα ΜΜΕ, τόνισε πως «είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας μας στα ΜΜΕ. Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ. Οι όποιες διαφωνίες να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα. Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Το Ε.Γ συμφώνησε ότι απαιτείται η συντονισμένη παρουσία των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Προτείνω να βγει σήμερα απόφαση  του Εκτελεστικού Γραφείου, για τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή. Το Γραφείο Τύπου θα καθορίσει τα διαδικαστικά».

Τσακαλώτος: Ζήτησα από τον Κασσελάκη να πάρει πίσω τις διαγραφές 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ Κασσελάκη: «Ήταν σε πάρα πολύ καλό κλίμα η συνάντηση, του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια που έχει ο ίδιος τα σχέδια, που έχω εγώ κι άλλοι δεν μπορούν να γίνουνε σε καλό κλίμα όσο υπάρχουνε και οι απειλές για διαγραφές… με άκουσε νομίζω με θετικό τρόπο, θα δούμε τι θα κάνει, νομίζω ότι όταν θα λυθεί αυτό θα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το κατά πόσο είναι πιθανή η ενότητα. Εγώ του ζήτησα να της πάρει πίσω (τις διαγραφές) ή να το λύσει το θέμα… είπε θα το μεριμνήσει, είπε ότι θα πρέπει να το κοιτάξει σοβαρά».

Ο κ. Κασσελάκης χαιρέτησε ένα-ένα τα πρόσωπα της Συνεδρίασης, με τη κυρία Αχτσιόγλου να του επαναλαμβάνει το αίτημα για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στο προσεχές διάστημα για να συζητηθεί το θέμα των παραπομπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το επίκεντρο των εξελίξεων μεταφέρεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου.

Οι φωτογραφικοί φακοί εστίασαν στον εναγκαλισμό του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου, ακριβώς πριν να αρχίσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο μετά την εκλογή Κασσελάκη, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίστηκε με κοστούμι και γραβάτα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *