Την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου του Economist.

Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την αποχή της Ελλάδας στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τη Γάζα και επέμεινε σε ισορροπίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, με σαφή καταδίκη της Χαμάς.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, που επίσης απείχαν. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης ότι η πρόταση των αραβικών χωρών δεν ανέφερε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αναφέρθηκε στην πρόταση του Καναδά για τροποποίηση του ψηφίσματος, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Και εξήγησε ότι για αυτό η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει, ευθυγραμμιζόμενη με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ειδική σχέση που έχουν Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και με τις χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη διάσκεψη του Καϊρου καθώς και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Στο μυαλό μου μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς”

Τόνισε δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι “ εμείς δεν μιλάμε με τη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση”.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Παλαιστίνη και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλό κλίμα θα αντέξει.

“Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αυτό που αρχίσαμε, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να διατηρηθεί. Εμεις είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν”, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

“Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα”, επισήμανε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχει λύση χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς και κράτος Παλαιστίνης

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε δε την άποψη ότι “δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς”.

Εκτίμησε επίσης ότι “δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσουμε να συζητάμε το μέλλον της Γάζας και ποιος θα τη διοικήσει εφόσον η Χαμάς δεν είναι πια στην εικόνα” . Ενώ σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *