“Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα για τον Σεπτέμβριο ήταν της τάξης του 9,4%!” αναφέρει ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στο 0% σε βασικά αγαθά και την άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εφαρμόσει κάτι τέτοιο στη χώρα μας σχολιάζει σε παρέμβασή του ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μενέλαος Μαλτέζος.
“Η Κύπρος θεσπίζει ΦΠΑ 0% σε νέα βασικά είδη. Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα για τον Σεπτέμβριο ήταν της τάξης του 9,4%!
Οι αυξήσεις τιμών σε βάθος διετίας στην κατηγορία «τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά», αγγίζουν σωρευτικά το 26%, σύμφωνα με τη χρονοσειρά του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, τα δε βασικά τρόφιμα, όπως το κρέας, το ψωμί, το τυρί, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και η ζάχαρη, έχουν αυξηθεί από 30% ώς και πάνω από 60%.
Για την καταπολέμηση της ακρίβειας η κυπριακή κυβέρνηση πριν από μια εβδομάδα. ανακοίνωσε μεταξύ άλλων μέτρων και την επέκταση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά μέχρι το τέλος Μαΐου 2024.
Η Κύπρος είναι μια από τις πολλές χώρες της Ε.Ε. που έχουν μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά και την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, βάσει της δυνατότητας που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τα παραπάνω είδη έρχονται να προστεθούν σε άλλα βασικά αγαθά που από τον περασμένο Μάιο έχουν ενταχθεί στον μηδενικό ΦΠΑ, (ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και πάνες, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, πάνες ενηλίκων).
Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με τους κυβερνητικούς στόχους αντιμετωπίζει ως αδιανόητο κάτι τέτοιο.
Η κυβέρνηση με την άρνησή της να ενισχύσει πραγματικά τα εισοδήματα, να μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωτικά αγαθά, τον Ε.Φ.Κ και να ελέγξει στοιχειωδώς το κερδοσκοπικό πάρτι στην αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών, διεκδικεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ.
Φουσκώνοντας έτσι τον τζίρο και τα κέρδη του λιανεμπορίου, εγχώριου και γειτονικών χωρών και… ελαφρώνοντας τις τσέπες των νοικοκυριών”.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *