Να μην παρακρατηθούν από τον δήμο Μάνδρας δεδουλευμένες αποδοχές τους και να μην απολυθούν διεκδικούν εποχικοί εργαζόμενοι που εργάζονταν επί τριετία με συμβάσεις Covid.

Οι εργαζόμενοι, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας, είχαν σύμβαση εργασίας έως τις 30/6/2023. Ωστόσο, παρά του ότι οι συμβάσεις τους έληξε, η δημοτική αρχή τους κράτησε στην δουλειά καταβάλλοντας τους μισθούς (Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο), τους οποίους τώρα τους ζητά πίσω, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν δουλέψει για αυτό το διάστημα.

 Ο δικηγόρος Δημήτρης Περπατάρης και ο Γ.Γ. δήμου Μάνδρας Δ. Ραφτόπουλος μιλώντας στο Action24 αναφέρθηκαν στις καταγγελίες των εργαζομένων του δήμου Μάνδρας. «Υπάρχουν τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι που έχουν κινητοποιηθεί σχετικά με απολύσεις κι ενώ είχαν προσληφθεί επί εποχής covid καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ το Πρωτοδικείο τους δικαίωσε τα ασφαλιστικά μέτρα ήταν αρνητικά αλλά υπήρξε μεγάλη χρονοκαθυστέρηση για την ενημέρωσή τους. Βρέθηκαν λοιπόν στη μέγγενη να θεωρηθεί ότι η επιπλέον απασχόλησή τους δεν ήταν σύννομη με τον κίνδυνο να τους ζητηθούν πίσω οι μισθοί και τα ένσημά τους. Με τη σύμπραξη των δημοτικών αρχών καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια και έχει υποβληθεί αίτημα στον ΟΑΕΔ εφόσον γίνει δεκτό να καταβληθεί το επίδομα ανεργίας και έχει κατατεθεί αίτηση για να μπορούν να επαναπροσληφθούν και να μη μείνουν για μεγάλο διάστημα άνεργοι. Τύποις είναι εποχικοί, στην πραγματικότητα κάποια στιγμή πρέπει να ενταχθούν στο προσωπικό των δήμων. Από την πλευρά του ο γγ του Δήμου Δ. Ραφτόπουλος συμφώνησε με τον δικηγόρο, απέδωσε το πρόβλημα στην… «καλοκαιρινή ραστώνη» και δεσμεύτηκε ότι δεν θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα από τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ελευσίνας – Ασπροπύργου – Μάνδρας Ειδυλλίας ανέφερε ότι, «στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας είχαν προσληφθεί δεκαεννέα εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19 από το 2020 έως τoν Mάϊο 2023. Μετά το πέρας του εν λόγω προγράμματος προσέφυγαν στα δικαστήρια ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά.Σε αναμονή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, ο Δήμαρχος ανανέωνε τις συμβάσεις τους ανά δίμηνο με τελευταίο τον Οκτώβρη – Νοέμβρη 2023. Η τελευταία προσφυγή τους εκδικάστηκε στις 2 Μαΐου και εκδόθηκε αρνητική απόφαση στις 30 Ιουνίου χωρίς να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους ούτε από τον δικηγόρο τους ούτε από τον δικηγόρο του Δήμου.Στις 12 Οκτωβρίου (ημερομηνία πρωτοκόλλησης της απόφασης στο Δήμο) οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι έχουν απολυθεί από τις 30 Ιουνίου, τους ζητούν να επιστρέψουν τους μισθούς που εργάστηκαν μετά την έκδοση της απόφασης ως αχρεωστήτως καταβληθέντα (αποδοχές 3,5 μηνών) και ότι χάνουν το δικαίωμα να πάρουν το επίδομα ανεργίας αφού δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα το αίτημα τους».Και καταλήγοντας ο Σύλλογος επισημαίνει: «Απαιτούμε από το Δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται ώστε οι δεκαεννέα εργαζόμενοι να μη επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους και να μην χάσουν το δικαίωμα τους για το επίδομα ανεργίας αφού οι ίδιοι δεν έχουν καμία υπαιτιότητα. Οργανώνουμε τον αγώνα μας και παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά αφού οι ανάγκες είναι πάγιες και διαρκείς. Όχι στην ανακύκλωση των εργαζομένων, όχι στην ομηρία αυτών».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *