Κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα AP Photo/Fatima Shbair

To πέρασμα της Ράφα άνοιξε την Κυριακή (29/10) προκειμένου να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα προκαλούν σοβαρά προβλήματα. 

Ειδικότερα, μέσω του περάσματος της Ράφα εισήλθαν 33 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε ο ΟΗΕ.

«Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών», επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη», συνέχισε η έκθεση.

Τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007 έχει διακοπεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά 117 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη Γάζα από τις 21 Οκτωβρίου, διευκρίνισε ο Ocha, τα περισσότερα από τα οποία (70) μετέφεραν ιατρικά εφόδια. Τα 60 περιείχαν τρόφιμα και προϊόντα διατροφής και 13 νερό και εξοπλισμό υγιεινής.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «το Ισραήλ δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τη διαδικασία ελέγχου ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται 100 φορτηγά την ημέρα».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *