Ζωή σε εμβληματικά κτήρια, αφημένα στη φθορά του χρόνου δίνει ο Όμιλος Calon, που συνεχίζει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη, υλοποιώντας, την τελευταία πενταετία  projects που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Τελευταίο απόκτημα του το Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χαν (εμνιέτ=ασφάλεια), ένα εξαιρετικής αισθητικής κτήριο στην οδό Εδέσσης, στο νούμερο 3, το οποίο αναμένεται να πάρει το δρόμο για την υλοποίηση τριών ή τεσσάρων πολυτελών κατοικιών. Στο ισόγειο του κτηρίου υπήρχε κατάστημα χρωμάτων που λειτουργούσε από το 1906. Ο χώρος του καταστήματος μετά την ανακατασκευή θα διατηρηθεί.

Πρόκειται για κτήριο στα Άνω Λαδάδικα, το οποίο χτίστηκε στα τέλη το 1896 και  αποτελεί ένα από τα ελάχιστα που σώθηκαν από τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του 1917.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού με κύρια γνωρίσματα την γωνιακή διαμόρφωση του κτίσματος που προβάλλει ελαφρά προς τα έξω και στηρίζεται σε κεφαλή λέοντος, καθώς επίσης και τις κατακόρυφες ραβδώσεις που καταλήγουν σε δύο ανάγλυφες γυναικείες μορφές, τύπου χαμογελαστής καρυάτιδας, που υποβαστάζουν το γείσο της στέγης στην όψη της οδού Εδέσσης.

Αρχικά, το κτήριο που είχε το όνομα  Εμνιέτ Χαν ανήκε σε Τούρκο. Το 1927 οι Θεόδωρος και Μελπομένη Νάτσινα το αγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα για να το χρησιμοποιήσουν ως κατοικία.Το 1953 στεγάστηκε εκεί το χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Το τριώροφο κτήριο, το πιο ψηλό της περιοχής, έχει συνολικό εμβαδό 163 τμ. Οι δύο όροφοι χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, ενώ το ισόγειο ως κατάστημα.

Το κτήριο που παραμένει για δεκαετίες άδειο, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983.

Η CALON, με πολλά οικιστικά και τουριστικά έργα στην Αθήνα και τον Πειραιά, έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στη Θεσσαλονίκη, με το μεγάλο συγκρότημα  σύγχρονων κατοικιών ‘Project 151’, επί της οδού Παπαναστασίου, στην περιοχή που προπολεμικά βρίσκονταν ο ισραηλίτικος ‘Συνοικισμός 151’.

Όπως τονίζει ο κ. Λεών, η CALON επενδύει στην αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της Θεσσαλονίκης, με την απόδοση σε αυτό νέων χρήσεων. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην αναγέννηση παλαιών κτηρίων, προσφέροντας στην αγορά, αναβαθμισμένο προϊόν, για το οποίο υπάρχει ζήτηση.

Η Calon πιστεύει στη Θεσσαλονίκη

Στα Άνω Λαδάδικα και συγκεκριμένα στην οδό Ερνέστου Εμπραέρ, στο νούμερο 14, βρίσκεται έτερο οικιστικό project του ομίλου Calon. Αφορά κτήριο, με εμβαδό 3.200 τμ, που στο παρελθόν στέγαζε βιοτεχνικούς χώρους. Η αναμόρφωση του αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και θα φιλοξενεί 73 studios και κατοικίες. Η επένδυση ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων βρίσκεται το έργο που αφορά στη μετατροπή της παλιάς καπναποθήκης των Αδελφών Εμμανουήλ σε «Project Tabac – 151», και θα αποτελέσει το… αδερφάκι του Project 151. Το κτήριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος, συνολικής επιφάνειας 4.300 τ.μ,  διαθέτει 5 ορόφους με 2 υπόγεια εκ των οποίων το ένα ήταν καταφύγιο. Μετά την ανακατασκευή του θα φιλοξενεί 75 διαμερίσματα.

Στόχος του ομίλου είναι το κτήριο να δοθεί σε χρήση στα τέλη του 2024 ωστόσο οι καθυστερήσεις από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών για την έκδοση των σχετικών αδειών δεν αποκλείεται να πάνε κατά τι το έργο πιο πίσω χρονικά. Με γοργούς ρυθμούς η αναμόρφωση του κτηρίου να υλοποιηθεί εντός 12 μηνών.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο Project 151, με μικρά διαμερίσματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών και των νέων που αναζητούν σύγχρονη κατοικία στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο κ. Λέων.

Το κτήριο γραφείων στην οδό 26ης Οκτωβρίου

Ένα ακόμη πρόσφατο απόκτημα του ομίλου είναι επταώροφο κτήριο 2.000 τ.μ., στην είσοδο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου και Λήμνου. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το εργοστάσιο ΦΙΞ, σε μια περιοχή που αναβαθμίζεται με γοργούς ρυθμούς και καταγράφει σημαντική ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους.

Το κτήριο μετά την ανακαίνιση του θα παραμείνει κτήριο γραφείων προς μίσθωση. Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα στέγαζε την ΑΕΓΕΚ, η οποία ήταν η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του ακινήτου και κατά την πώλησή του στην ‘Μπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.’, εταιρεία ειδικού σκοπού του ομίλου Calon, είχε ανακοινώσει πως το ποσό πώλησης ήταν στα 1,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Calon βρίσκεται στη διαδικασία συζητήσεων με ενδιαφερόμενους μισθωτούς.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *