Έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση της γιόγκα μπορεί να έχει οφέλη ως προς τη γήρανση των κυττάρων, την κινητικότητα, την ισορροπία και την ψυχική υγεία ενώ έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης.

Εάν όμως δεν είστε σε θέση αυτήν την περίοδο να αφιερώσετε πολύ χρόνο στην πρακτική της, μπορείτε να αποκομίσετε ορισμένα από τα οφέλη της κάνοντας απλές στάσεις, όπως αυτή του δέντρου.

«Tree pose» για να βελτιώσετε την ισορροπία σας και όχι μόνο

Σταθείτε όρθιοι.Φέρτε τα χέρια σας κοντά στο στήθος σας σε θέση προσευχής και έπειτα σηκώστε τα πάνω από το κεφάλι σας.Ισορροπήστε στο δεξί σας πόδι.Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο, ανοίξτε το προς τα αριστερά και πατήστε την αριστερή σας πατούσα πάνω στον εσωτερικό μηρό του δεξιού σας ποδιού.Κρατήστε για 30 δευτερόλεπτα.Αλλάξτε πόδια και επαναλάβετε.

Θυμηθείτε εκτελώντας αυτήν την πόζα να είστε πάντα χαλαροί, να εισπνέετε και να εκπνέετε ήπια και να κινήστε αργά. Εάν δυσκολεύεστε να ισορροπήσετε, μπορείτε να εξασκηθείτε για αρχή στη στάση του δέντρου με το ένα σας χέρι να ακουμπά στον τοίχο για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της πόζας, προσπαθήστε να σφίξετε τους μηρούς σας και να σταθεροποιήσετε τη λεκάνη σας. Ο τρόπος γενικά με τον οποίο δεσμεύετε τους μυς των ποδιών σας μπορεί να κάνει αυτή τη στάση πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες στα πόδια μας χάνουν τη δύναμή τους και την ικανότητά τους να επανέλθουν στο αρχικό τους σχήμα.

Η στάση αυτή απαιτεί να ισορροπήσουμε στο ένα πόδι, έτσι πολλοί από τους μυς των ποδιών ενεργοποιούνται και ενισχύονται.

Ενεργοποιεί επίσης τους κοιλιακούς μυς και τους μυς κατά μήκος της σπονδυλική μας στήλης.

Η διατήρηση της δύναμης αυτών των μυϊκών ομάδων είναι απαραίτητη για να μεγαλώνουμε χωρίς τα προβλήματα που φέρνει το πέρασμα του χρόνου.

Η ισορροπία είναι μια σωματική λειτουργία που γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς μεγαλώνουμε. Καλύτερη ισορροπία σημαίνει μικρότερος κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων. Συνδέεται επίσης άμεσα με την μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine».

Τα προβλήματα στις αρθρώσεις είναι πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Απλές ασκήσεις όπως αυτή μπορούν να βοηθήσουν σταδιακά στο να «χτίσει» κανείς δύναμη και ευελιξία στις αρθρώσεις των ποδιών και της λεκάνης.

Η στάση του δέντρου μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκήσετε την ισορροπία και στο νου. Μέσα από αυτήν, μαθαίνουμε να παρατηρούμε το σώμα μας, να εστιάζουμε στο τώρα και να παραμένουμε σταθεροί.

Όπως ένα δέντρο, μαθαίνουμε τελικά να βρίσκουμε σταθερότητα στους μεταβαλλόμενους ανέμους και το πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας τα φύλλα μας όμορφα και ανθισμένα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *