Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων: Όποιος δηµόσια ή µέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει µε οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις µε αποτέλεσµα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθµό ανθρώπων ή σε ορισµένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε µη προγραµµατισµένες πράξεις ή σε µαταίωσή τους, µε κίνδυνο να προκληθεί ζηµία στην οικονοµία, στην αµυντική ικανότητα της χώρας ή στη δηµόσια υγεία τιµωρείται µε φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή µε χρηµατική ποινή. Με την ίδια ποινή τιµωρείται και ο πραγµατικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του µέσου µε το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις του παρόντος

Οργή προκαλεί στην παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα η καταδίκη του νεαρού καναδού δημοσιογράφου Ρομέν Σοβέ, που αντιμετώπιζε την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Ο 27χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την άφιξη πτήσης από το Ισραήλ που μετέφερε καναδούς πολίτες που ήθελαν να απομακρυνθούν από την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο κ. Σοβέ παρέμεινε υπό κράτηση για 24 ώρες ενώ την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ φέρεται να διέρρευσε σε ΜΜΕ ότι ο δημοσιογράφος «ήθελε να δοκιμάσει τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου». Η διαρροή «πηγών της ΕΛΑΣ» αναπαράχθηκε από δεκάδες ΜΜΕ, σπιλώνοντας έτσι την υπόληψη του έγκριτου δημοσιογράφου που έχει καλύψει δημοσιογραφικά δεκάδες ειδήσεις από την Ελλάδα για καναδικά και γαλλικά ΜΜΕ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια και παρά τις έντονες αντιδράσεις των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που είχαν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τη σύλληψη, ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε χθες σε έξι μήνες φυλάκιση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως δηλώνει ο ίδιος, στο δικαστήριο έκρινε την ενοχή του, βασιζόμενο αποκλειστικά στη μαρτυρία μιας εργαζόμενης, καθώς δεν βρέθηκε κανένας άλλος να καταθέσει εναντίον του ότι έκανε λόγο για ύπαρξη βόμβας στο αεροπλάνο.

Σε δήλωσή του στο Documento ο Ρομέν Σοβέ αναφέρει: «Έκανα απλά τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος και βρέθηκα να κατηγορούμαι άδικα, να ανακρίνομαι για ώρες και να αναγκάζομαι να πάω στο δικαστήριο την επόμενη ημέρα, αλλά και χθες, όπου καταδικάστηκα. Έχω ασκήσει ήδη έφεση. Ακόμη δεν καταλαβαίνω τι μου συνέβη και τι συνεχίζει να μου συμβαίνει. Η ζωή μου σταμάτησε στις 12 Οκτωβρίου».

«Είναι πολύ ανησυχητικό για την ελευθερία του Τύπου και τους δημοσιογράφους. Αυτό που μου συνέβη δείχνει ότι θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, ειδικά σε δημοσιογράφους. Χωρίς αποδείξεις, μόνο με τη μαρτυρία αυτής της κυρίας, καταδικάζουμε έναν δημοσιογράφο που απλώς έκανε τη δουλειά του, έχοντας έγγραφη άδεια να βρίσκεται στο αεροδρόμιο καθώς και δημοσιογραφική διαπίστευση», αναφέρει στο Documento ο Ρομέν Σοβέ.

Η υπόθεση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου καθώς η Liberation έχει αφιερώσει εκτενές άρθρο στο θέμα, ενώ αναφορές υπάρχουν και σε πολλά γαλλικά και καναδικά ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης: «Βολές» από τη Liberation και ανησυχία για τον Καναδό δημοσιογράφο που κατηγορείται για «διάδοση ψευδών πληροφοριών»

Πρόκειται για την πρώτη γνωστή καταδίκη δημοσιογράφου με τον νέο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα fake news, ο οποίος έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου. Η αρχική ιδιαίτερα αυστηρή και νομικά δυσχερής διατύπωση του άρθρου τροποποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο, η ερμηνεία του παραμένει ευρεία, με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε αυτόν και η περίπτωση του κ. Σοβέ.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *