Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε πως στο πλαίσιο του ΤΑΑ, η ΔΥΠΑ έχει εξασφαλίσει πόρους άνω των 100 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας, σε πιλοτικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμα το οποίο δεν αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, καθώς βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συζητήσεων και προεργασιών. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για τη δημιουργία του προσχεδίου.

Όπως αναφέρει σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, το σενάριο που εξετάζεται, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, είναι πως θα μπορούσε το επίδομα να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες παροχής, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, καθώς αυτή τη στιγμή το επίδομα ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου.

Τα έτη εργασίας, τα ένσημα και οι εισφορές, είναι μερικά από τα κριτήρια που θα κρίνουν ποιοι νέοι άνεργοι θα δικαιούνται το υψηλότερο επίδομα, αλλά και το ακριβές ποσό αυτού. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να δημιουργηθούν «κλίμακες» στο επίδομα, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ισόποσο για όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, εξετάζεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής, πιο κοντά στον βασικό μισθό, και να αποκλιμακώνεται σταδιακά, με τον διοικητή της ΔΥΠΑ να τονίζει πως δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *