Η Ελλάδα μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες κατέθεσαν πρόταση για αύξηση κονδυλίων στο ταμείο αλληλεγγύης και αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ιταλία, η Κύπεος, η Σλοβενία και η Μάλτα έστειλαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ χτυπώντας το «καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή, η οποία «δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας» αλλά «έχει ήδη γίνει μέρος της ζωής μας, όπως μας υπενθύμισαν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας».

«Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και στο σύνολό τους και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, την μέλλον και την ίδια μας τη ζωή. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Έχει καταστεί προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί μας πόροι είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος- ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο γενικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη ανακούφιση σε βραχυπρόθεσμο καιμεσοπρόθεσμα.

»Οι κρίσεις που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε αριθμό, συχνότητα καθώς και όσο και στην έντασή τους. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γενικευμένης κλιματικής διαταραχής, όπου η κλιματική αλλαγή παράγει συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα φαινόμενα σε όλο και πιο επικίνδυνη κλίμακα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή των οκτώ χωρών.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *