Ο φετινός Οκτώβριος θυμίζει καλοκαίρι, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανυδρία διαμόρφωσαν ένα σκηνικό πρωτοφανές, με πολλούς να αναρωτιούνται εάν ποτέ στο παρελθόν βιώσαμε μια παρόμοια κατάσταση.

Είναι ο Οκτώβριος που μας αποχαιρετά ο πιο ζεστός στην ιστορία;

Τον Οκτώβριο του 1991 καταγράφηκε η θερμότερη μέρα του έτους

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, «την 1 Οκτωβρίου του 1991 η μεγίστη σκαρφάλωσε στους 38 βαθμούς στην Αθήνα και στου 39 βαθμούς σε Άργος και Τυμπάκι. Αυτή ήταν και η θερμότερη μέρα του έτους. Μετά από 3 ημέρες ο υδράργυρος στην Αθήνα κατρακύλησε στους 17 βαθμούς από λόγω μιας ψυχρής εισβολής από τη Ρωσία. Στα 850hPa από τους 24 βαθμούς έπεσε στους 4 βαθμούς με κακοκαιρία και βοριάδες 9 μποφόρ».

«Τον Οκτώβριο του 2023 θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε άνομβρος. Φέτος στη διάρκεια του μήνα υπήρξαν 2 μεταβολές, η πρώτη στις 17-18/10 που επηρέασε τη δυτική Πελοπόννησο (Πάτρα) και η δεύτερη στις 26/10 που «χτύπησε» κυρίως την Ήπειρο. Στις περισσότερες περιοχές δεν έβρεξε καθόλου και σε κάποιες τα ύψη βροχής ήταν πολύ μικρά. Στην Αθήνα με μέσο αριθμό ημερών βροχών 9 ημέρες και με κανονική τιμή τα 50 χιλιοστά, δεν έβρεξε καθόλου», σημειώνει ο κ. Καντερές στην ανάλυσή του. «Ο φετινός Οκτώβριος είχε 25 ημέρες από 25 έως 30 βαθμούς», σημείωσε.

Πάντως, σε αντιδιαστολή, σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Σκωτία, Αγγλία) σημειώνονται σφοδρές κακοκαιρίες, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να μας επηρεάζει άμεσα, λέει ο κ. Καντερές.

Κλείνοντας σε σε σχετική ερώτηση που το έγινε για το τι περιμένουμε από εδώ και πέρα, βαδίζοντας προς τον Νοέμβριο ο έμπειρος μετεωρολόγος απάντησε: «Ο Νοέμβριος έρχεται με τη πρώτη απότομη παροδική μεταβολή την Πέμπτη (2/11) για να ακολουθήσει άλλη ισχυρότερη το Σαββατοκύριακο. Η μεθεπόμενη εβδομάδα θα μας θυμίσει ότι είμαστε στο φθινόπωρο με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψης θέρμανσης». «Δεν υπάρχει Νοέμβριος που να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια περιοχή, οπότε θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», κατέληξε.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *