Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας μπήκαν σε αποθήκες του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και βασικά είδη επιβίωσης, όπως είδη υγιεινής.

«Χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν σε μία από τις αποθήκες, την Deir al-Balah, της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Εκεί αποθηκεύονται προμήθειες από τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές που έρχονται από την Αίγυπτο.

«Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τονίζεται στην ανακοίνωση της UNRWA.

«Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι. Οι εντάσεις και ο φόβος επιδεινώνονται από τις περικοπές στις γραμμές επικοινωνίας των τηλεφώνων και του διαδικτύου. Αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους, αποκομμένοι από τις οικογένειές τους μέσα στη Γάζα και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Τόμας Γουάιτ, Διευθυντής Υποθέσεων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε «πλήρη αποκλεισμό» στη Γάζα, αποκόπτοντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, μόλις 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν καταφέρει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου. «Οι προμήθειες στην αγορά εξαντλούνται, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται στη Λωρίδα της Γάζας με φορτηγά από την Αίγυπτο είναι ανεπαρκής. Οι ανάγκες των κοινοτήτων είναι τεράστιες, έστω και για τη στοιχειώδη επιβίωση, ενώ η βοήθεια που λαμβάνουμε είναι πενιχρή και ασυνεπής», πρόσθεσε ο κ. Γουάιτ.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *