Οι Ένοπλες Δυνάμεις από την στιγμή που ειδοποιήθηκαν βρέθηκαν δίπλα στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel που χτύπησε τη Θεσσαλία.

Ο στρατός συνδράμει ασταμάτητα, μέρα και νύχτα, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας.

Με τη συνδρομή του Στρατού έχουν απεγκλωβιστεί εως τώρα 2029 άτομα (ΓΕΣ: 319, ΓΕΝ: 39, ΓΕΑ: 58, ΔΕΠ:1186).

Στη «μάχη» των απεγκλωβισμών ρίχτηκε και η ειδική ομάδα των κομάντος Ζ-ΜΑΚ. Πρόκειται για την αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων, που είναι σκληρά εκπαιδευμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και καταστάσεις.

Στόχος της Ζ-ΜΑΚ είναι να νικηθεί η μάχη με τον χρόνο, καθώς πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν σε μη προσβάσιμα σημεία, είχαν αποκλειστεί, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανεύρεσης και διάσωσής τους.

Το CNN Greece εξασφάλισε φωτογραφικό υλικό απο τις επιχειρήσεις διάσωσης της Ζ ΜΑΚ:

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες βατραχάνθρωποι της Ζ ΜΑΚ που υπάγεται πλέον στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, προετοιμάζουν τις λέμβους για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων στη Γιάννουλη Λάρισας. Για να τους ακούσουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες χρησιμοποιούν σφυρίχτρες…

H εκκένωση της περιοχής Γιάννολη έχει ολοκληρωθεί στο 80%, με τους άνδρες της Ζ ΜΑΚ να συνεχίζουν ασταμάτητα τις επιχειρήσεις την ώρα που η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει.

Η Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών συγκροτήθηκε το 1997 αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων και σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονησίδων. Έχει τη σύνθεση μιας Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών και αποτελείται από τρεις Λόχους κρούσης, έναν Λόχο διοίκησης και έναν Λόχο Πλωτών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ o στρατός συνδράμει με:

Επιπλέον των ανωτέρω, βρίσκονται σε ετοιμότητα:

932 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις Περιοχές Ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς.60 άτομα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» .181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ).15 Μικρολεωφορεία.62 Λεωφορεία.121 Οχήματα Γενικής Χρήσης.19 Μηχανήματα Μηχανικού.1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος (Α/Φ) C-130 (1Ω).2 Ελικόπτερο UH-1H (1Ω).2 Ελικόπτερο CH-47D CHINOOK (1Ω).1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων (4Ω).Γέφυρες Μπέλεϋ προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί.Κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των Στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *