Βάσει χρονοδιαγράμματος προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εργασίες προετοιμασίας του FSRU Αλεξανδρούπολης από την Gastrade με όλα να δείχνουν ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι οι εργασίες μετατροπής του πλοίου είχαν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 87,1% στα τέλη Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι όλος ο βασικός εξοπλισμός (π.χ. καυστήρες, αεριοποιητές) για την λειτουργία του ως πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί.

Σε σχέση με τα τέλη Αυγούστου, η διαδικασία μετασκευής του πλοίου έχει προχωρήσει περαιτέρω ώστε να είναι έτοιμο να αποπλεύσει στα μέσα Νοεμβρίου από την Σιγκαπούρη για την Αλεξανδρούπολη, όταν και αναμένεται να αφιχθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το διάστημα μέχρι τον απόπλου από την Σιγκαπούρη για την Ελλάδα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά τεστ για την ετοιμότητα του πλοίου, χωρίς ωστόσο την έκχυση αερίου, πράγμα που θα γίνει επί ελληνικών υδάτων.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί «εσωτερική» συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων μερών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τόσο τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί όσο και τα επόμενα βήματα ως την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και την θέση σε λειτουργία της νέας μονάδας.

Αναφορικά με τα συνοδευτικά έργα, το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα συνδέει το FSRU με το δίκτυο έχει ολοκληρωθεί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για το χερσαίο τμήμα, πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοέμβρη. Αντίστοιχη εκτίμηση υπάρχει και για τα αγκυροβόλια επομένως με την άφιξή του το καράβι, αρχές Δεκεμβρίου, θα δέσει κανονικά στη θέση του και θα συνδεθεί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, προκειμένου να προχωρήσουν οι δοκιμές της υποδομής με αέριο αυτή τη φορά, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Τέλος, σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης ο σταθμός διασύνδεσης με τον ΔΕΣΦΑ με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή να αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο είναι μια νέα ενεργειακή πύλη, που θα διαδρα­ματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κεντρικής και ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό πλουραλισμό της εξαιρετικά ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Επιπρόσθετα, η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης φτάνει ήδη μέχρι και το 70% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δις. κ.μ. ανά έτος για τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Στο μετοχικό σχήμα της Gastrade συμμετέχουν με 20% εξίσου οι: Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog Cyprus Investments Ltd, ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, Bulgartransgaz EAD και ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

energypress.gr

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *