Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας παρουσίασε από την έδρα της Περιφέρειας, στη Λάρισα, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 2.500 αυτοψίες.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα ανέρχεται σε έως 4.000 ευρώ.

Η οικονομική βοήθεια που θα χορηγηθεί για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές και τις πρώτες επιδιορθώσεις των ζημιών στα σπίτια θα φτάσει τις 6.600 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός:

Η στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της ανακατασκευής των ακινήτων.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τα ποσά που θα δοθούν θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει και τις κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχο πλαίσιο θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ.

Σε κατοίκους της περιοχής των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (κρίθηκαν «κίτρινα» ή «κόκκινα») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης, το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ.

Αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και οι πλειστηριασμοί, για τους επόμενους έξι μήνες. Δίδεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε ισχύ θα τεθεί και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, θα δοθεί επιδότηση ύψους 534 ευρώ.

Όπως επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος, έκτακτη στήριξη θα δοθεί και προς τους ΟΤΑ. Αθροιστικά το ύψος της έκτακτης χρηματοδότησης θα ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης αν απαιτηθεί, κατέληξε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *