Αν δεν υπήρχε η τραγωδία στη Λιβύη με τον θάνατο των πέντε στρατιωτικών, η πολιτική επικαιρότητα θα μονοπωλούνταν από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι το πολιτικό γεγονός των ημερών.

Το πολιτικό αντανακλαστικό που επέδειξε ισχυρό τμήμα της κομματικής βάση και της στενής της περιφέρειας, η οποία οργανώθηκε – έστω και με πρωτόλειο τρόπο – για να ψηφίσει, προκάλεσε ένα «ωστικό κύμα» αντιδράσεων στους βασικούς πολιτικούς χώρους δεξιότερα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη αντίδραση ήταν ανησυχία και η δεύτερη επίθεση! Και μία οριζόντιας μορφής επιθετικότητα – από την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως το Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο επιχείρημα: Πολάκης και «πολακισμός»! Ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι κανένας – ούτε ο πιο αισιόδοξος – δεν περίμενε την συμμετοχή των περίπου 149.000 ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Να σημειώσω ότι αρκετοί δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν διότι δεν άντεχαν να υπομείνουν την ορθοστασία της ουράς που είχε σχηματιστεί στα εκλογικά κέντρα.

Και μία παρατήρηση: περίπου 1.200 ψηφοφόροι πήγαν, στήθηκαν, στην ουρά, ταλαιπωρήθηκαν και ψήφισαν… άκυρο! Δεν γνωρίζω τι έγραφε το ψηφοδέλτιο που ο καθένας έριξε στην κάλπη, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για προφανή εκδήλωση διαμαρτυρίας προς την κομματική ηγεσία – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Σας την είχα επισημάνει εδώ και αρκετές ημέρες αυτή την τάση. Να υποθέσω ότι αρκετοί από τους… «άκυρους» έγραψαν το όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα, όπως κυκλοφορούσε πριν από αρκετές εβδομάδες; Δεν το γνωρίζω. Μόλις το μάθω θα σας ενημερώσω.

Τα ερωτήματα μου είναι αν οι «άκυροι» προσέλθουν και την προσεχή Κυριακή στην κάλπη και τι σκοπεύουν να κάνουν; Γιατί με απασχολεί; Διότι με την προφανή πόλωση – που αλλάζει πλέον πίστα – που έχει αρχίσει να επικρατεί, δεν αποκλείεται ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί οριακά. Ως εκ τούτου κάθε ψήφος έχει τη δική της σημασία. Και οι 1.200 είναι ένα σημαντικό μέγεθος μέσα σ΄ αυτό το κλίμα….

Πάντως μου έλεγαν πως το βράδυ της Κυριακής η κυρία Αχτσιόγλου άργησε να βγει και να κάνει την δήλωση της, διότι στο επιτελείο της, από ορισμένους νουνεχείς έπεσε η ιδέα, λόγω της σημαντικής διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου, να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα της και να διαμορφωθεί ένα συναινετικό κλίμα μεταξύ των δύο υποψηφίων και να αξιοποιηθεί η εκλογική επιτυχία της υψηλής συμμετοχής.

Όμως πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις, της σκληρής ομάδας των «6+6» στη λογική, για να το πω ευγενικά «πάμε να τους … σκίσουμε»! Εξού και η δήλωση της υποψήφιας προέδρου για «θολά νερά» και «εύκολες λύσεις».

Παρόμοιας ουσίας δήλωση έκανε και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος – ο οποίος αν μη τι άλλο, παρά το πενιχρό 8,93%, χαρακτηρίζεται από … αστική αυτοπεποίθηση – αλλά πιο intellectual. Με την έννοια της «μεταπολιτικής» στο κέντρο της δήλωσης του. Αυτά προχθές το βράδυ….

Διότι σήμερα το πρωί ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος – είχαμε μέρες να τον δούμε, είναι αλήθεια – δήλωσε πως ο κ. Στέφανος Κασσελάκης έχει «όψη Μητσοτάκη» αλλά «ψυχή Πολάκη». Και λίγο αργότερα – πιο διανοούμενος ο έτερος υπουργός Επικρατείας – κ. Μάκης Βορίδης, «τσιτάρισε» που λέγαμε παλιά, από τον κ. Τσακαλώτο την «μεταπολιτική». Είναι προφανώς και κοινές οι ανησυχίες!

Βέβαια ο κ. Βορίδης εξήγησε εκτενώς πως οι ψηφίσαντες ήταν λιγότεροι από την εκλογή Τσίπρα και δεύτερον, είναι ένα θέμα που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Δεν αφορά κανέναν άλλον! Σωστό. Η άμυνα του Μεγάρου Μαξίμου ήταν εμφανής – αν σ΄ αυτή συμπεριληφθούν και ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως και η ανησυχία! Παρόμοια – όπως σας ενημέρωσα χθες – είναι και η ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Βέβαια το «ταμείο» θα γίνει το βράδυ της επόμενης Κυριακής. Τότε θα φανεί πόσοι ψήφισαν – κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 120.000 – ποιο «στρατόπεδο» είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και ποιο ήταν το μέγεθος της πόλωσης.

Κι αν η παρέα του βουλευτή Α΄Αθηνών κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου θα μπορέσει να παραμείνει στην Κουμουνδούρου, από την επόμενη Δευτέρα, εφόσον η σύντροφος του κ. Αχτσιόγλου βρεθεί στη δεύτερη θέση – εκκρεμεί και η παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Επειδή η συμπεριφορά του κ. Τζανακόπουλου παραπέμπει σε ένα κλίμα διάσπασης – πολλοί μπορεί να το αναφέρουν, αλλά ελάχιστοι μπορούν να το αποτολμήσουν -και έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη φιλολογία, θέλω να σας πως τα εξής: βασικός κανόνας των διασπάσεων είναι πως όσοι σε ακολουθούν ως τάση εντός ενός κόμματος, δεν θα σε ακολουθήσουν κι όταν φύγεις απ΄ αυτό. Άρα ο φόβος της διάσπασης είναι τεχνητά διογκωμένος έχοντας προσλάβει την μορφή – προπαγανδιαστικού – διλήμματος. Αυτά!

Απολύτως μέσα έπεσε στις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ η Metron Analysis και ο Στράτος Φαναράς, που ήδη από τις 5 το απόγευμα «έδωσε» ποσοστό έως 46% στον Κασσελάκη και έως 36% στην Αχτσιόγλου. Προειδοποιώντας έγκαιρα τους μεν να κρατάνε λεφτά για πίτσες, τους δε να το πάρουν ψύχραιμα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *