«Θα πρέπει να διερευνηθεί: Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του Κάμπου.»,

«Πόλεμος» αλληλοκατηγοριών βρίσκεται σε εξέλιξη υπό το βάρος των αποκαλύψεων για λάθη που έγιναν κατά την διάρκεια της νεροποντής και μεγέθυναν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στις περιοχές της Καρδίτσας.

Οι καταγγελίες για λάθη σε σπασίματα αναχωμάτων έχουν προκαλέσει σάλο, ενώ έχει ξεκινήσει το πινγκ-πονγκ αποποίησης ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς

Το βασικό στοιχείο των αντιδράσεων μετά την καταστροφή επικεντρώνεται στο σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, από το οποίο προκλήθηκε ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής στην περιοχή του Παλαμά. Από τα πρώτα κιόλας 24ωρα της καταστροφής στα χωριά της Καρδίτσας, κάτοικοι έχουν καταγγείλει πως την ώρα της μεγάλης πλημμύρας κάποιος έσπασε το ανάχωμα σε σημείο του ποταμού Καλέντζη, με αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία το νερό και να «πνίξει» τον Παλαμά.

Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις, έρχονται να ακολουθήσουν την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που μεταξύ άλλων ζητά να εξεταστούν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τους Δήμους της Καρδίτσας και της Λάρισας.

Μετά τις δηλώσεις χωματουργού, ο οποίος ανέφερε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει παρέμβαση στο ανάχωμα, οι εξελίξεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Αρχικά με παρέμβασή του στον Alpha, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος δήλωσε ότι έδωσε έγκρισή για την παρέμβαση στο ανάχωμα, όμως επέρριψε ευθύνες στον δήμαρχο Παλαμά, προσθέτοντας ότι εμπιστεύτηκε την εμπειρία του.

Ο Κ. Νούσιας δήλωσε σχετικά «εκείνο το βράδυ, με κάλεσε ο δήμαρχος Παλαμά, ο κ. Σακελλαρίου εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς και πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα», ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε ότι εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του.

«Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το σπάσιμο των αναχωμάτων είναι μια πρακτική που γίνεται, καθώς αποτελεί κίνηση αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Όταν φουσκώνει ο Καλέντζης στον Κοσκινά για να μην πνιγεί ο Κοσκινάς κάνουμε μια μικρή τομή σε δεξιά πλευρά για να φύγουν τα νερά στα χωράφια», υποστήριξε.

Την δική του απάντηση στα «πυρά» από την περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ήταν εκείνος που έδωσε εντολή να κοπεί το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη έδωσε ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

«Δεν ζήτησα εγώ να σπάσει το φράγμα», τόνισε αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για τον Κώστα Αγοραστό:

«Δυστυχώς, για τον τόπο μου η επιλογή του περιφερειάρχη ήταν πολύ ατυχής. Επέλεξαν έναν άνθρωπο εντελώς ανεπαρκή και άσχετο».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε δεν ήταν καν το συγκεκριμένο φράγμα που «έπνιξε» το χωριό του Παλαμά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel και είναι σημαντικό να προχωρήσει και χαρακτήρισε ως «αστήρικτο» τον ισχυρισμό ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, όπως στο Καράμπαλη, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερώτηση για το ανάχωμα είχε δεχθεί τις πρώτες μέρες της καταστροφής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν έγινε καμία παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε οποιοδήποτε φράγμα στην περιοχή, που να προκάλεσε ανακατεύθυνση των υδάτων. Προσοχή στα fake news, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές», είχε απαντήσει.

Η εν λόγω αναφορά του υπουργού είχε έρθει ως απάντηση σε δημοσιεύματα που ήθελαν τον κρατικό μηχανισμό να παρεμβαίνει σε φράγματα για σωθεί ουσιαστικά η Καρδίτσα και, εξαιτίας αυτού, τα ύδατα άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν προς τον Παλαμά.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούσε την παραίτηση του κ. Αγοραστού, ισχυριζόμενος ότι με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *