Ισοπεδωμένο κτήριο στο χωριό Ijjoukak κοντά στο Μαρακές AP Photo/Mosa’ab Elshamy

Σε τουλάχιστον 2.122 ανέρχονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση των Αρχών της χώρας, ενώ επιπλέον 2.421 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, σωστικά συνεργεία δίνουν «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια και να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε ερείπια.

Οι προσπάθειες διάσωσεις επικεντρώνονται κυρίως σε χωριά στην επαρχία Αλ Χάουζ, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, νότια της τουριστικής πόλης Μαρακές, στο κεντρικό τμήμα του βασιλείου.

Στο Τιχτ, μικρό χωριό κοντά στην Αντάσιλ, μόνο ένας μιναρές και ελάχιστα σπίτια απέμεναν όρθια.

«Η ζωή τέλειωσε εδώ», δήλωσε ο 33χρονος, Μοχσίν Αξούμ, κάτοικος του οικισμού. «Το χωριό είναι νεκρό».

Εν αναμονή της ανάπτυξης των ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, οι μαροκινές αρχές άρχισαν να στήνουν σκηνές στον Άνω Άτλαντα, όπου χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν χτύπησε ο σεισμός.

Αρκετές χώρες, από τη Γαλλία μέχρι τις ΗΠΑ, περνώντας από το Ισραήλ, προσέφεραν τη βοήθειά τους στο Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι μαροκινές Αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή (10/9) το βράδυ ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης».

Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι ομάδες αυτές θα έρθουν σε επαφή με τις ομόλογές τους στο Μαρόκο για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών, εξήγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ ανθρωπιστική πτήση απογειώθηκε χθες Κυριακή το βράδυ από την αεροπορική βάση Αλ Ουντάιντ του Κατάρ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιούν ότι οι επόμενες «24 ως 48 ώρες θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και από τα ισοπεδωμένα χωριά, η αρχιτεκτονική κληρονομιά του βασιλείου επλήγη επίσης από τον σεισμό. Στη Μαρακές, στη μεντίνα, την παλιά πόλη, οι καταστροφές είναι κατά τόπους τεράστιες.

Επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης, την οποία ίδρυσε το 1070 η δυναστεία των Αλμοραβιδών, παραμορφώθηκαν.

«Μπορούμε να πούμε πως οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Διαπιστώσαμε μεγάλα ρήγματα στον μιναρέ του Ελ Κετσίμπα , το πιο εμβληματικό κτίριο, καθώς επίσης και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μιναρέ του ισλαμικού τεμένους Χαρμπούς», στην πλατεία Τζάμα ελ Φάνα, τόνισε ο Ερίκ Φαλ, περιφερειακός διευθυντής του γραφείου της UNESCO για το Μαγρέμπ.

Αυτός ο σεισμός είναι ο φονικότερος στο Μαρόκο έπειτα από εκείνον που κατέστρεψε την Αγκαντίρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την 29η Φεβρουαρίου 1960. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι –το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης– είχαν χάσει τη ζωή τους τότε.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *