Άλλη μια δραματική νύχτα ζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, αφού λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας με μηνύματα του 112, το βράδυ άρχισαν και οι εκκενώσεις, με τη στάθμη του νερού στον Πηνειό να εκπέμπει σήμα κινδύνου.    

Οι πρώτοι που έλαβαν μήνυμα από το 112 ήταν οι κάτοικοι της περιοχής στο Ελευθέριο, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τα πιο ασφαλή σημεία της Λάρισας, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα μήνυμα εστάλη από το 112 και στους κατοίκους της περιοχής της Αλεξανδρινής, με την οδηγία να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς Ομόλιο.

Εν τω μεταξύ, σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Λάρισα, με τους κατοίκους να βιώνουν ώρες αγωνίας, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία με τα περίχωρα της πόλης να έχουν βυθιστεί από τα νερά του Πηνείου ποταμού, κατά την επέλαση της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η στάθμη του Πηνειού που περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης είναι στα 4 μέτρα σταθερά. Στο κομμάτι του Πηνειού που περνάει περιφερειακά από τη Λάρισα, και όχι μέσα από το κέντρο η στάθμη είναι πάνω από τα 10 μέτρα μεν, όμως έχει σταθεροποιηθεί ή ίσως να έχει πέσει και λίγο. Παρόλα αυτά κανένας δεν εφησυχάζει και οι αρχές είναι σε συναγερμό καθώς τώρα η αγωνία αφορά στα αναχώματα.

Οι τεράστιες ποσότητες νερού μπορεί να μην αυξάνονται και να μην προστίθενται νέες, υπάρχουν όμως και μέχρι να φτάσουν στη θάλασσα, έχουν να διατρέξουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Σε πολλά σημεία τα αναχώματα είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν.

Την απόλυτη καταστροφή, τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, με το πρώτο μέλημα να είναι η ανθρώπινη ζωή. Έτσι, τις τελευταίες ώρες, το 112 στέλνει διαδοχικά μηνύματα για ετοιμότητα εκκένωσης, καθώς ειδικά στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές η κατάσταση γίνεται όλο και δυσκολότερη με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει.

Συγκεκριμένα, μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή, Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Λουτρό, Κουλούρα, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά, Ομορφοχώρι.

Στους επτά ανέρχονται πλέον οι αγνοούμενοι από την φονική κακοκαιρία Daniel, η οποία έπληξε την Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 10 νεκρούς και επικίνδυνες πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 42χρονο στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, έναν 77χρονο στο Πάλτση Πηλίου, δύο Αυστριακούς (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου, έναν αγνώστου ηλικίας άνδρα ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο, καθώς και δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Αναλυτικά η λίστα των επτά αγνοουμένων:

1. Από 5-09-2023, ένας (1) 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου

2. Από 06-09-2023 ένας (1) 77χρονος στο Πάλτση Πηλίου

3. Από 7-09-2023 δύο (2) Αυστριακοί (πιθανόν ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου

4. Στις 09-09-2023, ένας (1) ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο.

5. Στις 09-09-2023, δύο (2) άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιός της 65χρονος) στην περιοχή Μεταμόρφωση.

Συνεχίζονται παράλληλα και οι απεγκλωβισμοί από θαλάσσης με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Συνεχείς είναι και οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με εκπαιδευμένο σκύλο για την εύρεση των δύο νεαρών Αυστριακών που μόλις είχαν παντρευτεί στην αγαπημένη τους παραλία, τα Ποτιστικά.

Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου, ενώ σπίτια 150 χρόνων που είχαν αντέξει τόσα χρόνια σε άλλες πλημμύρες, καταστράφηκαν ολοσχερώς, στο Χόρτο Πηλίου.

Παντού λάσπη και καταστροφή. Οι εικόνες από τον Βόλο είναι αποκαρδιωτικές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να καθαρίσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ώστε να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Η έλλειψη νερού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την πόλη, καθώς οι κατοικοι σχηματίζουν ουρές στα φορτηγά που μοιράζουν μπουκάλια με πόσιμο νερό.

Πλημμυρισμένο είναι και το τμήμα έρευνας που Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Τσαλαπάτα, με τη στάθμη του νερού να έχει φτάσει μέχρι και το 1,5 μέτρο, ενώ συνεχίζεται η απάντληση υδάτων.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *