Σε δραματική κατάσταση παραμένει η Θεσσαλία από το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel και με τους νεκρούς να αυξάνονται, καθώς ήδη έχουν φτάσει τους 14 με άλλους τρεις να παραμένουν αγνοούμενοι.

Πολλά χωριά και οικισμοί τόσο σε Καρδίτσα, όσο και σε Λάρισα, Τρίκαλα να έχουν σχεδόν βουλιάξει στα λασπόνερα, ενώ φόβοι υπάρχουν όσο ανεβαίνει και η στάθμη στη λίμνη Κάρλα που δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό.

Νωρίτερα βρέθηκε νεκρός 58χρονος άνδρας που αγνοούνταν στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ενώ νεκρός άνδρας αγνώστων στοιχείων, εντόπισε το Λιμενικό στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εντός του Παγασητικού Κόλπου. Ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση για το εάν πρόκειται για έναν εκ των τριών αγνοουμένων.

Στα χωριά της Καρδίτσας οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να μετρούν τις πληγές τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται να αφήσουν τις περιουσίες και τα ζώα τους. Στο Βλοχό περίπου 80 άτομα παραμένουν στο σημείο οικειοθελώς και έχουν επιλέξει να κοιμούνται σε μια εκκλησία που βρίσκεται ψηλά.

Στη Λάρισα τα συνεργεία δημιουργούν αναχώματα για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης, ενώ οι άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και μαζί με αυτές βέβαια οι καλλιέργειες αλλά και βιομηχανίες που υπάρχουν δίπλα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στη συνοικία του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης οι προσπάθειες για να τροφοδοτηθούν με νερά και τρόφιμα όσοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και θέλουν να παραμείνουν εκεί, γιατί οι υπόλοιποι μεταφέρονται στις δομές που έχουν στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, της Αγιάς και του Τυρνάβου. Στη Φαλάνη και το Δασοχώρι το νερό έχει φτάσει στις παρυφές του Αμπελώνα και απειλούνται και τα άλλα χωριά που είναι στο Δήμο Τεμπών.

Στο Δήμο Τεμπών ανεβαίνει η στάθμη του νερού και έρχεται πιο κοντά μέσα στο χωριό, αλλά από την άλλη πλευρά αυτό σημαίνει ότι κατακλύζεται με νερό ολόκληρη η κοιλάδα. Η στάθμη του νερού που έχει ανέβει ξεπερνάει τα 10 μέτρα, έχει υπερκαλύψει το δρόμο αλλά και τη γέφυρα που υπήρχε.

Στην κοιλάδα των Τεμπών χιλιάδες στρέμματα γης, εργοτάξια, κτηνοτροφικές μονάδες βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και νερού. Ήταν όλα καλλιεργήσιμα σιτάρια, ροδάκινο, μεγάλες παραγωγές που περίμεναν τώρα οι αγρότες.

Για πρώτη φορά, από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως στην πλημμυρισμένη Καρδίτσα, δεν κινδυνεύουν πια πολίτες. Στην επίσημη ενημέρωση, ανέφερε χαρακτηριστικά:«Στην Καρδίτσα δεν υπάρχει πια κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Όσοι παραμένουν στις περιοχές της πόλης είναι οικειοθελώς παραμένοντες. Τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης», ενώ συμπλήρωσε πως «οι επιχειρήσεις διάσωσης από το μεσημέρι της Κυριακής, επικεντρώνονται στη Λάρισα. Εκεί διεξάγονται πιο πολύ επιχειρήσεις εντός της πόλης, στις περιοχές Γιάννουλη, Άγιος Θωμάς και Ιπποκράτης.

Η στάθμη του νερού στον Πηνειό δεν έχει αλλάξει, είναι στα ίδια επίπεδα τις τελευταίες 48 ώρες με αποτέλεσμα οι πολίτες που μένουν στις γύρω περιοχές να πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αναμένοντας την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία». Όσο για τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε: Είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, σε άμεση συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, το Λιμενικό, το ΓΕΕΘΑ, την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Μιλάμε για περίπου 4.500 διασώσεις.

Το Αλκαζάρ, ο Ιπποκράτης και οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης έχουν αλλάξει μορφή. Συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού Λάρισας και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η Λάρισα βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας.

Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση. Την ίδια στιγμή αποκαρδιωτικά είναι τα πλάνα που έρχονται από το drone του onlarissa.gr και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με την πόλη να θυμίζει παραθαλάσσιο μέρος.

Γυμναστήριο στο χωριό Μουζάκι αποκολλήθηκε από το έδαφος και κατέρρευσε μέσα στο ποτάμι. Πλάνα από drone καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ σκαπτικά μηχανήματα εργάζονται στην κοίτη του ποταμού για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να δημιουργήσουν αναχώματα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *