Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής «για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και την αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών» ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, Θανάση Γλαβίνα.

Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι ολοκληρωτική. Ενώ ήδη θρηνούμε την απώλεια 15 συνανθρώπων μας, οι ζημιές σε περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες είναι κυριολεκτικά ανεπανόρθωτες.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις η Θεσσαλία θα αργήσει να ορθοποδήσει και θα απαιτηθούν τεράστια κεφάλαια και χρόνος για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική αποκατάστασή της.

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εικόνες από τη Μαγνησία, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής.

Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και οι περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστες

Ένα συλλογικό αίτημα απαντήσεων, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία και αναζητεί την αλήθεια.

Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και οι περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να γίνουν προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της περιοχής, ποια εξαγγέλθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ποιο λόγο η πολιτική προστασία λειτούργησε όχι προληπτικά αλλά κατόπιν εορτής.

Καθώς περνούν οι μέρες είναι βέβαιο ότι ολοένα και περισσότερα ερωτήματα θα ανακύπτουν.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καθίσταται επιτακτική πολιτική ανάγκη, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών.

Με σκοπό, όχι μία ακόμη άγονη πολιτική αντιπαράθεση και την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, όχι μία ακόμη παράσταση «κάλυψης απόκρυψης». Η Βουλή οφείλει να χρησιμοποιήσει τις αυξημένες εξουσίες της, για τη διερεύνηση της τραγωδίας, με την αντίστοιχη σοβαρότητα και με όρους δημοσιότητας.

Σκοπός μας η αναζήτηση της αλήθειας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες.

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, υπεύθυνος του ΚΤΕ Θεσμών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε χθες στην προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας για μη έγκυρη επικαιροποίηση σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις διευκρινήσεις που δόθηκαν στον ευρωπαϊκό θεσμό.

Με ανάρτησή του επίσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό που τώρα «ζητά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο απένταξε αντιπλημμυρικά έργα πρόσφατα, για τις καταστροφικές πυρκαγιές ενώ τον Ιούνιο μιλούσε με περισσή ειρωνεία για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλάμβαναν ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *