Η Αθήνα διά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, διεμήνυσε στο «παρά πέντε» της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ότι δεν συζητά λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Λίγη ώρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ, όπου ζήτησε να αναγνωριστεί το «ψευδοκράτος» και λίγες ώρες πριν το αυριανό τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε ομογενείς τόνισε:

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι (με την Κυπριακή κυβέρνηση) όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι που θα το συζητήσουμε».

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ενώ είχε και σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τους προσεχείς μήνες με στόχο την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Γεραπετρίτης: Όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο

Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα σαφής ότι ο διάλογος με την Τουρκία μπορεί να βασίζεται μόνο στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα.

Όπως εξήγησε, η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος πάνω στην αυστηρή βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τόνισε ότι όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *