Τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του νερού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel σχολιάζει το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «μαυραγοριτισμό με κρατική σφραγίδα».

«Μεγάλο κόστος για τις οικογένειες»

Όπως αναφέρει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του, «τη στιγμή που οι ανάγκες των πληγέντων σε εμφιαλωμένο καθαρό νερό είναι τεράστιες, ακόμα και για την προσωπική τους υγιεινή, η κυβέρνηση, αντί να τους το εξασφαλίσει δωρεάν, νομιμοποιεί ουσιαστικά τον ‘μαυραγοριτισμό’ με κρατική σφραγίδα, καθορίζοντας πλαφόν στα 2,5 ευρώ ανά εξάδα».

Και τονίζει πως, με αυτές τις τιμές, μια οικογένεια καλείται να επωμιστεί ένα πολύ μεγάλο κόστος σε καθημερινή βάση «και μάλιστα τη στιγμή που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την πρωταρχική σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε ο καθορισμός ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο – σύμφωνα με την κυβέρνηση – την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας.

Μάλιστα, στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για παραβίαση του πλαφόν στο νερό και, συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *