Ασταμάτητο είναι το ράλι στην τιμή της βενζίνης, η οποία αφού έσπασε το «φράγμα» των 2 ευρώ συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ενώ την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός για το πετρέλαιο θέρμανσης και την τιμή με την οποία θα κάνει «πρεμιέρα» στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,037 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη των 100 οκτανίων στα 2,211 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,844 ευρώ το λίτρο.

Και στην Αττική πλέον η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας στα 2,006, όπως και στη Θεσσαλονίκη που διαμορφώθηκε στα 2,004 ευρώ το λίτρο. Η υψηλότερη μέση τιμή πανελλαδικά καταγράφεται στον νομό Κυκλάδων με 2,269 ευρώ το λίτρο.

Το ράλι ανόδου των διεθνών τιμών στα καύσιμα που ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δεν εμφανίζει έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Όπως σημείωνε μάλιστα στο CNN Greece o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, πέραν της επιβαρύνσεων στις καθημερινές μετακινήσεις των οδηγών, η ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων πιθανόν να έχει και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά. Τόσο στις τιμές των προϊόντων που παράγονται με πετρέλαιο όσο εκείνων που θα επηρεαστούν από την αύξηση του μεταφορικού κόστους. Η ανησυχία αυτή μάλιστα εντείνεται, όσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο μειώσεων.

Παράλληλα έντονος είναι ο προβληματισμός και για το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερο από έναν μήνα και το οποίο – με βάση τα σημερινά δεδομένα – εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η τιμή του μειώθηκε λόγω των επιδοτήσεων στην αντλία από πλευράς κυβέρνησης αλλά και των εκπτώσεων στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες λίγο πριν από την «πρεμιέρα» διάθεσης του.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η ελάφρυνση που αναμένουν οι καταναλωτές είναι από το επίδομα θέρμανσης καθώς φέτος δεν προβλέπεται επιδότηση στην αντλία με τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά να βάζει σήμερα, τέλος σε κάθε σενάριο. Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ εε ό,τι αφορά στους δικαιούχους, το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμείνει στα 16.000 ευρώ και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ για οικογένειες με παιδιά η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ τον χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *