Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα φτάνει έως τα 10.000 ευρώ.

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr από τους πολίτες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.

Σε 6.600 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Την Κυριακή παρουσιάστηκε, στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε μεγάλο ποσοστό για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

Χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας, η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς. Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Από σήμερα Δευτέρα, θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές και μέχρι στιγμής αγγίζουν τις 2.500 αυτοψίες σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στη Φθιώτιδα.

Όπως είπε, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 40.000 ευρώ.

Μητσοτάκης: «Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν»

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες τη Λάρισα, όπου ανακοίνωσε μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel.

Η αρωγή προς τους πληγέντες θα έλθει το ταχύτερο χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλει.

«Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που πλήγηκαν», τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του, λέγοντας ότι αύριο (σήμερα Δευτέρα) θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Όπως είπε, θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, «θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται, είπε.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αρωγή από την Ευρώπη. «Η καταστροφή σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε θέματα δημόσιας υγείας «για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς». Μίλησε και για το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία ενώ ευχαρίστησε όσους μάχονται στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθουν οι πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές σε κάπως κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *