Μάχη για να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Daniel» δίνουν κάτοικοι και φορείς στην Θεσσαλία. Ένα από αυτά είναι το νερό. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για να καταγραφούν οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης των δήμων που επλήγησαν και όπου αυτό είναι εφικτό μιας και η στάθμη του νερού από τις πλημμύρες δεν έχει υποχωρήσει σε αρκετές περιοχές που είναι ακόμη θαμμένες κάτω από τα μολυσμένα λασπόνερα.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σαμπατακάκη, υδρογεωλόγο, διευθυντή υδάτινων πόρων του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αυτή τη στιγμή το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές είναι ακατάλληλο. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελεγχθούν οι υδρογεωτρήσεις που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές. Να γίνει άντληση δηλαδή για κάποιο διάστημα και να ελεγχθεί το νερό ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καθαρό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να στεγνώσουν οι πλημμυρισμένες περιοχές».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η τελευταία απογραφή από το ΙΓΜΕ όλων των γεωτρήσεων στη Θεσσαλία έδειξε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 24.000 γεωτρήσεις όλων των ειδών και για ύδρευση και για βιομηχανική χρήση και για άρδευση. «Αυτό που προέχει είναι η ύδρευση. Για το λόγο αυτό το ΙΓΜΕ είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια, ώστε να δουν οι αρμόδιοι φορείς σε ποια σημεία υπάρχουν αυτές οι γεωτρήσεις. Αυτές που είναι στον κάμπο έχουν πρόβλημα γιατί έχει εισχωρήσει νερό στις σωληνώσεις λόγω της πλημμύρας. Άρα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Επίσης οι περισσότερες από αυτές θα αποκαλυφθούν όταν τα νερά στεγνώσουν. Τότε θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία και σε συνεργασία και με τους υγειονομικούς να γίνει έλεγχος στην ποιότητα του νερού. Θα πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές αντλήσεις και δειγματοληψίες. Να ακολουθηθεί δηλαδή η διαδικασία όπως όταν κάνουμε μια νέα γεώτρηση. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει δοκιμαστική άντληση για κάποιο χρονικό διάστημα, για κάποιες ώρες με ειδικούς και παράλληλα στη δοκιμή να γίνεται η δειγματοληψία».

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο κ. Σαμπατακάκης η λύση που μπορεί να δώσει άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό στους πλημμυροπαθείς είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις στα ορεινά.

«Το μόνο ασφαλές υδροσημείο απόληψης για ύδρευση αυτή τη στιγμή είναι οι πηγές και οι γεωτρήσεις στα ορεινά. Αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν υπήρξαν πλημμύρες εκεί. Αυτό που θα πρότεινα, λοιπόν, είναι οι δήμοι και η περιφέρεια να οργανωθούν και με βυτιοφόρα να πάρουν από εκεί καθαρό νερό και να το μοιράσουν στους κατοίκους. Όπως παλιά είχαμε τον νερουλά και τον γαλατά έτσι ακριβώς να γίνει και τώρα όπου ο κάθε δήμος να οργανώσει κάτι τέτοιο για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να ελεγχθούν πλήρως τα υδροσημεία και τα δίκτυα που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές. Αυτό θα ήταν μια προσωρινή λύση για άμεσο καθαρό νερό, ώσπου να αποκατασταθεί το δίκτυο με όλους τους υγειονομικούς όρους. Το νερό που έρχεται από πηγές και γεωτρήσεις στα ορεινά δεν έχει μολυνθεί μιας και εκεί δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *