Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι από χθες έχουν υποβληθεί 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1. 920 προσωρινές αιτήσεις για τις περιοχές της πλατφόρμας. Από αύριο θα ενταχθούν και οι περιοχές Λάρισας και Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλες περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζονται οι αυτοψίες.

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ βγαίνει νέα απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 11 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, στα οποία εντάσσεται και η κάλυψη των αναγκών για τις ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής, η κάλυψη φτάνει στα 52 εκατομμύρια ευρώ. «Συνεχίζουμε ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει σε κάθε έναν που τη χρειάζεται» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Αγαπηδάκη: Η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία

Η κ. Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων. Το υπουργείο έχει λάβει στοιχεία από όλες τις περιφερειακές ενότητες και υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 26 αναπνευτικού.

Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα. Βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για πανικό, ούτε για εφησυχασμό» τόνισε, καλώντας τους πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα να επισκέπτονται τις υπηρεσίες Υγείας.

Για το δίκτυο υδροδότησης είπε ότι ελήφθησαν εκ νέου δείγματα από Λάρισα και Βόλο. Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει για πόση, για μπάνιο, για να βουρτσίσει δόντια. Αντίθετα, αν δεν είναι κατάλληλο, θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά και αφού κρυώσει να χρησιμοποιηθεί.

Όσον αφορά στην εντομολογική επιτήρηση, έχει προγραμματιστεί τοποθέτηση παγίδων σε νέες περιοχές. Οι αρχές λαμβάνουν καθημερινά δείγματα και αν παρατηρηθούν προβλήματα, θα υπάρξουν και μέτρα.

«Η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Ο κ. Σταμενίτης είπε ότι έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης για τη συλλογή και την ταφή των νεκρών ζώων που απαιτεί μεγάλες δυνάμεις. Σε συνεργασία με την περιφέρεια που έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης και σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπ. Υγείας έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο και ανέφερε τα παρακάτω δεδομένα:

«Μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός που έχει δοθεί για τα νεκρά αιγοπρόβατα στον ΕΛΓΑ είναι 38.000. Μέχρι τώρα έχουμε διαχειριστεί 15.750 νεκρά ζώα.

Για τους χοίρους έχουν δηλωθεί 7.000 νεκρά ζώα και μέχρι στιγμής έχουμε διαχειριστεί 3.600 νεκρά ζώα.

Όσον αφορά τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους η διαδικασία θα επιταχυνθεί καθώς τα νερά υποχωρούν και οι δυνάμεις θα μπορέσουν να επιχειρήσουν πιο αποτελεσματικά».

Ο κ. Αρτοποιός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αναφέρθηκε στα οδικά δίκτυα. Στο τρίγωνο Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας όλοι οι βασικοί άξονες είναι ανοιχτοί εκτός από τον άξονα Τρικάλων – Λάρισας που κινούνται μόνο μηχανήματα για επιχειρήσεις διάσωσης και μηχανήματα έργου.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοιχτός αλλά η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή καθώς το πλημμυρικό φαινόμενο εκτείνεται σε 1 χμλ. Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και με προσοχή.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα πάρει αρκετό χρόνο για να αποκατασταθεί.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις διάσωσης στον Παλαμά πραγματοποιείται μόνο απάντηληση υδάτων όπως στους Σοφάδες και στα Μεγάλα Καλύβια. Στους οικισμούς Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινά, Ψαθοχώρι, Καλογριανά και Πεδινό έχουν ερευνηθεί στο σύνολό τους.

Στο ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο στα Τρίκαλα ο εφοδιασμός ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται με ελικόπτερο, ενώ εφόδια προωθούνται και προς Πηνειάδα.

Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός το Πυροσβεστικό Σώμα συνεχίζει να επιχειρεί στην περιοχή.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *