Αποκλειμένο από τα νερά του χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, με τη φονική πλημμύρα να αφήνει πίσω της 15 νεκρούς και δύο αγνοούμενους. 

Οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στις υποδομές, στην πανίδα, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές είναι ανυπολόγιστες.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού καθώς και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη (5/9) έως το βράδυ της Κυριακής (10/8), σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Η στάθμη του νερού στον Πηνειό έχει μειωθεί, ενώ οι Αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην κατασκευή αναχωμάτων.

Προβλήματα εντοπίζονται στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Ταυτόχρονα, πολλά από τα χωριά του Πηλίου, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Αρκετές περιοχές είναι απροσπέλαστες εξαιτίας των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.Οι κάτοικοι του Βόλου αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα από το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, με νερό που δεν είναι πόσιμο.

Στο μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανήγγειλε μέτρα διασφάλισης της δημόσιας Υγείας, λόγω των σημαντικών κινδύνων που ελλοχεύουν από τα λιμνάζοντα ύδατα, ενώ με εγκύκλιο τίθενται υγειονομικές παράμετροι για την παρασκευή και διανομή τροφίμων.

Ειδικότερα, στην εγκύκλιο την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρονται τα εξής:

Δείτε όλη την εγκύκλιο εδώ

Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:

Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.

Εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας όπως:

διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των παραμετρικών τιμών των παραμέτρων ποιότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (-ασχετ.) με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκωνλήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία)μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού και σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονήςμετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ.π.), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.

Εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.

Να σημειωθεί πως, σήμερα, Δευτέρα (11/9) ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov για τους πληγέντες, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *