Συναγερμός έχει σημάνει ξανά στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στην περιφέρεια ο Πηνειός έχει αρχίσει να «κατεβάζει» τεράστιες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα η λίμνη Κάρλα, που μέχρι πρότινος είχε αποξηρανθεί, τώρα η στάθμη του νερού της ανεβαίνει επικίνδυνα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση το 1962. Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 – 500 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Στεφανοβίκειου, ενώ από την στάθμη των νερών ενδέχεται να απειληθούν τα χωριά Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο.

Ήδη σε ορισμένα σημεία έχει σταλεί προειδοποίηση για πιθανή εκκένωση, ενώ, όμως μεταδίδει η ΕΡΤ υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα, δεδομένου ότι το πλημμυρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Σε δραματικούς τόνους, εξάλλου, έρχεται και η έκκληση του δημάρχου Κιλελέρ, Θανάση Νασιακόπουλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπεί ακόμη μια καταστροφή, επισημένοντας ότι εάν η στάθμη της ανέβει 60 εκατοστά ακόμη, η λίμνη θα υπερχειλίσει και τα πλημμυρίσει το χωριό Σωτήριο. 
Δείτε φωτογραφίες της λίμνης Κάρλα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τα όρια του Νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του Νομού Λάρισας.

Στην παράλληλη οδό με το φράγμα της λίμνης Κάρλας στα Κανάλια Μαγνησίας από τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Ριζομύλου – Καναλίων και μέχρι τέλος του φράγματος.

Παράλληλα, έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και αναλύσεις στην ποιότητα του νερού στα χωριά Στεφανοδικείο και Ριζόμυλος και θεωρείται πλέον πόσιμο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού Ξηράς και Εθελοντικών Οργανώσεων συνεχίζουν να επιχειρούν με επίγεια και πλωτά μέσα στις περιοχές: Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης Λάρισας , όπου το ύψος των υδάτων αρχίζει να υποχωρεί, στα χωριά των Τεμπών μέχρι το Δέλτα του Πηνειού, στο Δήμο του Κιλελέρ και ιδιαίτερα στον κάμπο της λίμνης Κάρλας.

Η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηΐς, ή Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος, είναι λίμνη η οποία αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Μετά την επιτυχή άρδευση η Λίμνη «εγκαινιάσθηκε» τον Οκτώβριο του 2018. Βρισκεται νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *