Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης – με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά – είναι μεταξύ των 13 μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων, που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του Naftemporiki.gr o αρμόδιος υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, εξήγησε πως το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με το περσινό μοντέλο, με βάση υπολογισμού τα 350 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια για άγαμους και έγγαμους πολίτες παραμένουν τα ίδια με το 2022, αλλά διευρύνονται για τις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα η προσαύξηση για κάθε παιδί ανεβαίνει στα 5.000 από 3.000 ευρώ. Έτσι διαμορφώνονται ως εξής:

16.000 για άγαμους φορολογουμένους
24.000 ευρώ για έγγαμους ή συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά
Περιουσιακά κριτήρια
Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεταί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι διεθνείς του τιμές του πετρελαίου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων έχουν υπερβεί τα 95 δολάρια το βαρέλι και οδεύουν ολοταχώς προς τα 100 δολάρια.

Όχι επιδότηση στην αντλία
Σε ερώτηση για το εάν θα έχουμε οριζόντια επιδότηση στην αντλία, ο κ. Πετραλιάς σημείωσε: «Η επιδότηση στην αντλία έγινε εν μέσω μεγάλων αυξήσεων. Είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο κόστος, 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα μέτρα και από την Ευρώπη πλέον, πρέπει να είναι εστιασμένα, δεν μπορούν να γίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις».

«Συνεχίζουμε την αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο στοχευμένο για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Ο προϋπολογισμός δεν έχει άλλες δυνατότητες, πέραν των μέτρων που έχουμε πει για φέτος. Αυτά τα μέτρα τα οριζόντια έχουν τελειώσει οριστικά» συμπλήρωσε.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *