«Ένα μήνυμα που μας δεσμεύει όλους και όλες για κοινή πορεία στη βάση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα και η οποία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Οικοδομούμε το κόμμα των μελών, με ουσιαστική συμμετοχή και απόφαση σε όλα τα επίπεδα, με περιφερειακή οργάνωση και αξιοποίηση όλων των στελεχών. Ενεργοποιούμε τα δίκτυα της παράταξης. Δημιουργούμε την πατριωτική, σύγχρονη, κυβερνώσα παράταξη».

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης Κασσελάκης και Αχτσιόγλου – Η κόντρα για το «debate» και οι νέες ισορροπίες

Την στρατηγική τους για τα επόμενα βήματα τους ξεδιπλώνουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου.

Στον άξονα που διαμορφώνεται τώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι γνώστες θέτουν δύο πόλους: τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφωθεί εδώ και 10 χρόνια (εδώ κλίνει η τάση Τσακαλώτου με την Αχτσιόγλου) και τον έτερο πόλο του «άλλαξέ τα όλα» που έχει τάξει ο Κασσελάκης.

Ήδη προέκυψε και η πρώτη διαφωνία καθώς η Έφη Αχτσιόγλου κάλεσε τον αντίπαλο της σε debate. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η κα Αχτσιόγλου είπε «ζήτησα από τους Γραμματείς του κόμματος να γίνει ένα debate με τον κ. Κασσελάκη. Το ζήτησα από τους γραμματείας για να το ζητήσουν από τον κ. Κασσελάκη και να δούμε. Εγώ είμαι απολύτως ανοιχτή για το πότε να γίνει το debatε, άλλωστε εγώ το ζήτησα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που πήρε το προβάδισμα τον πρώτο γύρο των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αρνήθηκε να καθίσει απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου σε ένα debate.

«Debate με τον Κ. Μητσοτάκη. Όπως εύστοχα έχει πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εμείς είμαστε σύντροφοι, όχι αντίπαλοι. Με την Έφη η Σύγχρονη Αριστερά δεν μας θέλει απέναντι, αλλά μαζί. Το «μαζί» που ζήτησαν 150.000 προοδευτικοί πολίτες στην κάλπη. Την καλώ σε κοινή περιοδεία. Να πάμε ενωμένοι στην κοινωνία», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook ο Στέφανος Κασσελάκης.

Άμεση ήταν η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου στο «όχι» Κασσελάκη. «Ακριβώς επειδή είμαστε σύντροφοι. Για έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο επί των διακριτών μας πολιτικών θέσεων για τον κοινό μας στόχο, την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης», σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:

«Από σεβασμό στα χιλιάδες μέλη μας που θέλουν να μάθουν τις θέσεις μας. Όπως εύστοχα είχε πει ο Νίκος Παππάς: Θα ήταν τεράστιο λάθος να μη μιλήσουμε, με συντροφικότητα, μπροστά στους δημοκρατικούς πολίτες. Απαραίτητο το debate ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος».

Χθες ο Γιώργος Καραμέρος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 είπε ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν να μην πάει η εκλογή προέδρου σε δεύτερο γύρο. 

«Θα ήθελα να εκφράσω μια ανάγκη, νομίζω εκφράζει πολλές και πολλούς από τους 146.000 που ψήφισαν χθες σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας σε 530 σημεία της Ελλάδος. Είναι πραγματικά αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο; Το θέτω εγώ τώρα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο δεν ήταν θολό. Δύο νέοι άνθρωποι, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης, επιβραβεύτηκαν από ένα μεγάλο εκλογικό σώμα» είπε αρχικά ο Γιώργος Καραμέρος,

«Θα ήθελα να υπάρξει μια συνεννόηση προκειμένου να μην τραυματιστεί η ενότητα στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι τον δεύτερο γύρο, αν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει αυτή η συνεννόηση και αυτή η συμφωνία να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος» πρόσθεσε.

Στο θέμα επανήλθε σήμερα ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης. «Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή υπό μία έννοια αυτό που λέει ο κ. Καραμέρος και κάποιοι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προχωρήσουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα», είπε στο Action24 ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σε αυτή την φάση φαίνεται ότι το λεγόμενο «προεδρικό» στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να συμπαρατάσσεται στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη. Ήδη ο Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη στην Βουλή και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Είχαμε μια ξεκάθαρα πολιτική και πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της παράταξης» είπε αμέσως μετά την συνάντηση ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αποκάλυψε πως είχαν συζητήσει και πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα δείτε το περιεχόμενο της συζήτησής μας σε κοινή δήλωσή μας. Στη βάση της συζήτησης που κάναμε, ο Στέφανος θα έχει τη στήριξή μου και θα ενθαρρύνω την εκλογή του στον δεύτερο γύρο. Μπορεί να δώσει την πνοή και τον βηματισμό για να πάμε γρήγορα στην προοπτική της νίκης» τόνισε ο Νίκος Παππάς.

«Ανταποκρινόμαστε στο μήνυμα της τεράστιας συμμετοχής του δημοκρατικού κόσμου στη διαδικασία της 17ης του Σεπτέμβρη. Οι 150.000 πολίτες, που περίμεναν για μία ή δύο ώρες στην ουρά, σάρωσαν σενάρια κρίσης που απεργάζονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Έστειλαν μήνυμα ενότητας», τόνισαν στην κοινή δήλωση και συνέχισαν λέγοντας:

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Παππάς προσθέτουν ότι «υπερασπιζόμαστε την εξωτερική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015 – 2019. Διεκδικούμε λύσεις στην εξωτερική πολιτική στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
την προοπτική μιας χώρας όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να ζήσει το δικό του Ελληνικό Όνειρο: να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητές του, με δικαιοσύνη, εντιμότητα και δημοκρατία.
Ξανακερδίζουμε

τον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο.
Από σήμερα χτίζουμε την Μεγάλη Παράταξη της νίκης για να ανασυγκροτήσουμε την Ελλάδα με θεσμικές αλλαγές και δικαιοσύνη παντού. Ξεκινάμε από αυτή την Κυριακή για τη νίκη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Συμμετοχή, Ενότητα, Νίκη».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *