Σε διευκρινίσεις για την ενημέρωση σχετικά με τους θανάτους των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής μετά από το τραγικό τροχαίο στη Λιβύη, δίνει το ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ διευκρινίζει πως η αρχική πληροφόρηση η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς και όχι θανάτους, γινόταν από ενημέρωση Αρχών της Λιβύης προς τις ελληνικές Αρχές. Όπως σημειώνεται, η διασταύρωση της πληροφορίας δεν ήταν εφικτή καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία αφού τα κινητά των μελών της αποστολής, είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο λεωφορείο μετά την σύγκρουση. Τονίζεται ακόμη πως στη συνέχεια οι λυβικές Αρχές προχώρησαν χωρίς ενημέρωση στις ελληνικές Αρχές, στην ανακοίνωση των θανάτων των μελών της ελληνικής αποστολής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ:

«Σχετικά με την αρχική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς μόνο και όχι σε θανάτους μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, διευκρινίζονται τα εξής:

Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Αργότερα, οι αρχές της Λιβύης, διά του Υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα. Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *