Στον 19ο αιώνα έχουν… επιστρέψει οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και σε αυτόν θα παραμείνουν, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης, για τουλάχιστον άλλες έξι εβδομάδες, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ελπίζεται ότι θα αποκατασταθούν οι βλάβες των δικτύων και θα διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση, με ανατροπές στην εξέλιξη και τη διαχείρισή της, και ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφώνονται στις υγειονομικές οδηγίες, ώστε να αποφευχθούν εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων. Ήδη ξεδιπλώνεται ένα υγειονομικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, που από σήμερα περιλαμβάνει και εμβολιασμούς για τον τέτανο και την ηπατίτιδα Α.
Σε τουλάχιστον 6 βδομάδες θα διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και περιβάλλονται από ύδατα μολυσμένα με ακαθαρσίες, λύματα, νεκρά ζώα. Τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης είναι ανύπαρκτα ή πολύ περιορισμένης έκτασης και τα λύματα αναμιγνύονται με το πόσιμο νερό, μετατρέποντάς το σε βόμβα για τη δημόσια υγεία. Κάποιες λοιμώδεις ασθένειες, όπως οι γαστρεντερίτιδες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους και για άλλες τις επόμενες εβδομάδες, όπως η λεπτοσπείρωση (μέχρι τώρα καταγράφονται ύποπτα κρούσματα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα) και η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, τα παθογόνα των οποίων έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης.
Από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο λειτουργεί στη Λάρισα από το υπουργείο Υγείας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, γίνεται επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση.
Κλείσιμο
Ο μέχρι τώρα απολογισμός – των πιο σοβαρών περιστατικών από τις χιλιάδες προσελεύσεις που έχουν καταγραφεί στις δομές υγείας της Θεσσαλίας- περιλαμβάνει 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, με τα επιβεβαιωμένα παθογόνα που έχουν εντοπιστεί να είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.
Αντιμέτωποι με μολυσματικές ασθένειες οι κάτοικοι
Έχουν καταγραφεί και 308 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού, με τις συγκεκριμένες λοιμώξεις να σχετίζονται με την πλημμύρα εμμέσως, λόγω του συγχρωτισμού των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.
Επίσης, πληθαίνουν τα δερματικά προβλήματα σε άτομα που έχουν εκτεθεί στο μολυσμένο νερό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος καθώς και από μύκητες.
Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός
«Πρόκειται για μία μεγάλη μάχη. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και επιχειρούν. Με την επιτήρηση έχουμε όλη την εικόνα και μπορούμε να κάνουμε τα σωστά επιχειρησιακά βήματα. Ζητάμε από τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται αλλά ούτε να εφησυχάζουν. Είναι σαφές πως δεν υπάρχει κανονικότητα, και γι αυτό τους ζητάμε να ακούνε τους ειδικούς, να ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται και να συνεργάζονται όταν χρειάζεται μαζί μας. Καταλαβαίνουμε το σοκ που βιώνουν και γι αυτό προσπαθούμε και με τις τηλεφωνικές γραμμές για τα θέματα δημόσιας υγείας και για την ψυχική υγεία να τους βοηθήσουμε» λέει στο ΘΕΜΑ, η κυρία Αγαπηδάκη.
Κομβικής σημασίας είναι η επαναφορά του δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης στην προτέρα κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πρώτα αποστράγγιση των λιμναζόντων υδάτων, μετά αποκατάσταση δικτύων και τέλος χλωρίωση του πόσιμου νερού.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό – Στα 278 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, πληθαίνουν τα δερματικά προβλήματα – Ποιες οι δύο επόμενες απειλές
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Content snippet: CookieBar

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *