Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στρατού και πολιτικής προστασίας στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές.

Στόχος είναι να φτάσει η βοήθεια σε κάθε σπίτι, να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι και άνθρωποι σε ανάγκη και να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα. Η οποία, προφανώς, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα απαιτήσει αρκετές προσαρμογές στη ζωή των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πορεία της θεομηνίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργεία των δήμων, της περιφέρειας και των συναρμόδιων υπουργείων έχουν αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της καταστροφής προκειμένου να ίνουν οι απαραίτητες εργασίας σε ό,τι αφορά στις υποδομές και τις γραμμές ζωής (ύδρευση, ηλεκτρισμός). Έμφαση δίνεται στους καθαρισμούς δρόμων, δημόσιων κτιρίων (πχ σχολείων) και σπιτιών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή των κατοίκων, η καταγραφή των ζημιών, αλλά και η αποφυγή άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.
Αδιάβατη για χιλιόμετρα η εθνική οδός μετά τα Τέμπη Σε ισχύ παρέμεινε χθες η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας) λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία χθες Δευτέρα ήταν εφικτή μόνο στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο. Σε 18 μέτρα ύψος έφτασαν τα νερά στην κοιλάδα των Τεμπών Τη σφοδρότητα του φαινομένου της κακοκαιρίας Daniel και τον μεγάλο όγκο νερού που προκάλεσε αποδεικνύει η εικόνα που καταγράφηκε μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών και συγκεκριμένα στο σημείο που την διαπερνά η κρεμαστή γέφυρα. Όπως φαίνεται στο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δήμου Τεμπών στο Facebook τα νερά που γέμισαν την κοιλάδα έφτασαν σχεδόν να καλύψουν την κρεμαστή γέφυρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο σημείο εκείνο τα νερά έφτασαν σε ύψος μέχρι τα 18 μέτρα που βρίσκεται, δηλαδή, η κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών. Αποκαρδιωτικές εικόνες από τον θεσσαλικό κάμπο – Μία βδομάδα στα λασπόνερα
Για όγδοη συνεχόμενη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τη λάσπη και τα νερά στον θεσσαλικό κάμπο που έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους 15 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται, μέσα στα λασπόνερα, για την εύρεση των δύο αγνοουμένων, του νιόπαντρου ζευγαριού Αυστριακών, τα ίχνη των οποίων εξακολουθούν να αναζητούνται στο Πήλιο. Η πραγματικότητα στον θεσσαλικό κάμπο, όπως έχει διαμορφωθεί από την κακοκαιρία Daniel, αποκαλύπτει ένα σκηνικό απόγνωσης. Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, και την ίδια ώρα ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Δραματική επιχείρηση ΟΥΚάδων του Λιμενικού σε πλημμυρισμένα σπίτια στον θεσσαλικό κάμπο
Άνδρες των ΟΥΚ του Λιμενικού τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας σε μία προσπάθεια αναζήτησης αγνοουμένων. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση οι δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονται σε τρία χωριά που έχουν πληγεί από την φονική κακοκαιρία «Daniel». Πρόκειται για τα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του Παλαμά. Σημειώνεται πως πρόκειται για την ομάδα που χθες Κυριακή εντόπισε νεκρούς στη Μεταμόρφωση έναν 65χρονο άνδρα και την 85χρονη μητέρα του. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι άνδρες του Λιμενικού έχουν βρεθεί με το νερό μέχρι και τον λαιμό προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Συνεχίζεται η έλλειψη πόσιμου νερού στο Βόλο – Αγώνας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο Πήλιο Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας με μέγιστο ζήτημα την τροφοδοσία του πολεοδομικού συγκροτήματος με καθαρό πόσιμο νερό που σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ και τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο η κανονικότητα θα επανέλθει μετά 15 – 20 ημέρες. Το νερό που παρέχεται με ωράριο δεν είναι πόσιμο και φτάνει στα σπίτια ορισμένων περιοχών του Βόλου με ωράριο, στη συνέχεια διακόπτεται και πολλοί υγειονομικοί φορείς και επιστήμονες μιλούν για ακατάλληλο νερό ακόμη και για οικιακή χρήση.
Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για να καθαρισθούν συνοικίες όπως τα Παλιά, η Νεάπολη, το Παλαιό Λιμεναρχείο, το Οινόπνευμα και περιοχές γύρω από το Εμπορικό Κέντρο “Old City” που έχουν κατακλυσθεί από λάσπη και ανάλογες προσπάθειες γίνονται σε οδούς και γέφυρες που σάρωσε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας όταν υπερχείλισε και παρέσυρε τα πάντα πλημμυρίζοντας την πόλη του Βόλου.
4.543 απεγκλωβισμοί πολιτών και 10.700 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων
Συνολικά 4.543 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 20:00 σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.774 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 790 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα. Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται, ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *