Μια πρωτοφανή απόκοσμη κατάσταση την οποία κανείς ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε ζήσει, βιώνουν εδώ και αρκετές μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Αγιάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής στον κάμπο της Λάρισας.

Οι εικόνες μετά από την θεομηνία που έπληξε όλο τον θεσσαλικό κάμπο είναι στην κυριολεξία συγκλονιστικές και σφίγγουν την καρδιά κάθε ανθρώπου, πολύ περισσότερο δε των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που βλέπουν τις περιουσίες τους κατεστραμμένες και το μέλλον τους απροσδιόριστο, έως ανύπαρκτο.

Όλος ο κάμπος, η τεράστια πεδιάδα που περικλείουν το Ελευθέριο, η Δήμητρα, η Πλασιά, το Καστρί, η Αμυγδαλή, το Καλαμάκι, το Αρμένιο, ο Πλατύκαμπος, μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη από τα εισρέοντα νερά του υπερχειλισμένου Πηνειού ποταμού από το ύψος του φράγματος της Γυρτώνης και της πλημμυρισμένης πεδιάδας του Συκουρίου.

Τόνοι νερού κάλυψαν τα πάντα ανασυσταίνοντας ουσιαστικά τη λίμνη Κάρλα στα όρια και στην έκταση που είχε για αιώνες πριν αποξηρανθεί, προκαλώντας ολική καταστροφή της παραγωγής και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, μηχανήματα, αποθήκες, ζωϊκό κεφάλαιο και επιχειρήσεις.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην πλημμυρίσει το Καστρί. Το νερό από νωρίς το πρωί είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια και τα αναχώματα που δημιουργούνταν συνεχώς με μισθωμένα από τον Δήμο Αγιάς ιδιωτικά γκρέιντερ, ως τουλάχιστον αργά το απόγευμα, απέδωσαν καρπούς.

Από την άλλη πλευρά του Δήμου, άλλη μια μεγάλη πεδιάδα, αυτή του Ομολίου, είναι επίσης πλημμυρισμένη από άκρη σε άκρη. Χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια, καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες, είναι κυριολεκτικά βυθισμένα στο νερό.

Οι τιτάνιες εδώ και μέρες  προσπάθειες, συνεχίζονται μέρα – νύχτα, με δημιουργία και υποστήριξη αναχωμάτων, ώστε να μείνουν ανέπαφοι οι οικισμοί Ομολίου, Στομίου και Παλαιοπύργου, κάτι που, παρόλη την πίεση του υπερχειλισμένου Πηνειού, επετεύχθη ως χθες το απόγευμα.

«Ζούμε τα απίστευτα» δήλωσε ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας για να προσθέσει στη συνέχεια: «Παλεύουμε με τις μικρές μας δυνάμεις, αλλά με μεγάλη διάθεση, να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, ώστε ο τόπος μας, και οι άνθρωποι που ζουν εδώ, να βγουν από αυτήν την τρελή περιπέτεια, από αυτό το μεγάλο κακό, με όσο γίνεται λιγότερες ζημιές».

Ανησυχία για ανθρώπους που έχουν ανάγκη να μετακινηθούν σε νοσοκομεία

Οι δρόμοι από και προς τη Λάρισα από παντού κλειστοί. Αγιά – Λάρισα, Ομόλιο – Λάρισα, Αγιά – Καλαμάκι – Αρμένιο ως οδοί διαφυγής για Λάρισα, είναι όλοι κλειστοί. Όλος ο Δήμος Αγιάς είναι απομονωμένος από την πρωτεύουσα Λάρισα με ότι σημαίνει αυτό για την τροφοδοσία σε τρόφιμα και φάρμακα, για ανθρώπους που χρήσουν ανάγκη αιμοκάθαρσης, για ασθενείς, για εργαζόμενους.

Πολλοί, μάλιστα, που είχαν έρθει στην περιοχή πριν συμβούν όλα αυτά, εγκλωβίστηκαν και φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Αγιάς, με πρωτοβουλία του Δήμου.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι δωρεάν φιλοξενία ανακοίνωσαν για τους εγκλωβισμένους στην περιοχή Αγιάς, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας προς Λάρισα, πολλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων στα παράλια (τηλ. επικοινωνίας: 6976568898), όπως και η Αρχιερατική Επιτροπή Αγιάς που ανακοίνωσε ότι στο Πνευματικό Κέντρο Αγίων Αντωνίων Αγιάς μπορεί να φιλοξενήσει ως 15 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της Αγιάς (τηλ. 2494022266).

Πρόβλημα με την υδροδότηση στο Ομόλιο αποκαταστάθηκε από την ΔΕΥΑ Αγιάς

Από τις πρωινές ώρες χθες Κυριακή κατέρρευσε το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από τα ορμητικά νερά του Πηνειού, με αποτέλεσμα η γεώτρηση του οικισμού Ομολίου να μην έχει ρεύμα.

Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε, καθώς η ΔΕΥΑ μετέφερε ηλεκτρογεννήτριά της και λύθηκε το πρόβλημα. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στον Αγιόκαμπο στη γέφυρα Καλατράβα, καθώς κι εκεί ξηλώθηκε η παροχή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου.

Παράλληλα πολύ σοβαρά υγειονομικά προβλήματα αναμένεται ότι θα προκύψουν και από το πόσιμο νερό, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, εξαιτίας των πρωτοφανών καταστροφών και των μολύνσεων που φυσιολογικά θα προκύψει στον υδροφόρο ορίζοντα από τα λιμνάζοντα ύδατα και τα δεκάδες νεκρά ζώα, που κείτονται τόσες μέρες στη λάσπη.

Η αγροτική και δασική οδοποιία έχει εξολοκλήρου καταστραφεί και γίνονται σιγά -σιγά προσπάθειες να διορθωθούν οι δρόμοι. Τα μήλα βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και σε λίγο καιρό ακολουθούν τα κάστανα. Οι αγρότες «βγαίνουν» με τεράστια δυσκολία στα κτήματά τους και είναι αδύνατο να μεταφερθεί η παραγωγή από τους κατεστραμμένους δρόμους.

Σημαντικές είναι οι ζημιές και στην περιοχή του Καλαμακίου. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης βρίσκονται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε πολλά σημεία ξεπερνά τα δύο μέτρα. Η εικόνα έξω από τη λίμνη Κάρλα είναι αρνητικά εντυπωσιακή.

Όλος ο τόπος από την Κάρλα, από το θυρόφραγμα, ως το Καλαμάκι και το Αρμένιο, θυμίζει λιμνοθάλασσα. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα πολλών νεκρών ζώων – ως επί το πλείστον μοσχαριών – που επιπλέουν ή είναι βυθισμένα στο νερό, αυξάνοντας έτσι τον φόβο για την ύπαρξη επιδημιών.

Πηγή: LarissaNet.gr

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *