Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας To the point Δημήτρης Κατσαντώνης μιλάει στο Voria Podcast με τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη για τις δημοσκοπήσεις, την ακρίβειά τους, τις δυσκολίες που συναντούν οι ερευνητές, αλλά και τα ζητήματα που έχουν με το χρόνο διαφοροποιηθεί.
Με χρόνια στην… πλάτη στη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης και δημοσκοπήσεων, για τις προτιμήσεις των πολιτών για τα κόμματα ενόψει εκλογών, ο κ. Κατσαντώνης, θεωρεί πως είναι άδικη η κριτική για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, καθώς αυτές γίνονται με επιστημονικό τρόπο με βάση τα διεθνή στάνταρντς και αποτυπώνουν την πραγματική απήχηση – δύναμη των κομμάτων στη δεδομένη χρονική στιγμή.

Μιλάει επίσης τις δυσκολίες που συναντούν οι ερευνητές στη διεξαγωγή των δημοσκοπήσεων, τις επιφυλάξεις των ερωτηθέντων, ενώ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο τα ποσοστά που καταγράφονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της To the Point εξηγεί τι… προσέχει ο ίδιος όταν διαβάζει μια δημοσκόπηση, αλλά κι αν ο ερευνητής φορά και τον μανδύα του… ψυχολόγου, προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια των απαντήσεων.

Επίσης δίνει την εκτίμησή του για το εάν κλειδώνουν τα ποσοστά των κομμάτων ενόψει της πρώτης Κυριακής των προσεχών εκλογών και ποια σημασία έχει γι’ αυτό η χρονική απόσταση που έχουμε μέχρι τις 21 Μαΐου.

Έχει ενδιαφέρον ακόμη η απάντησή του για το εάν υπάρχει τρόπος να αλλοιωθούν τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, ενώ εξηγεί εάν είναι εφικτή η διάθεση των πρωτογενών δεδομένων και όσων στοιχείων έχουν αρχικά καταγραφεί σε μια έρευνα στο πρωταρχικό τους στάδιο χωρίς επεξεργασία.

Ακούστε τον…

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *