Αιφνιδιαστικά μπήκε από χθες στην προεκλογική συζήτηση και το σενάριο Τσίπρα για μικρής διάρκειας κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», που θα έχει στόχο την κάθαρση μετά την υπόθεση των υποκλοπών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι πίσω από την αυτή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει επιχείρηση διαχείρισης ήττας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Ζάππειο, αν θα εξέταζε τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης, με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα.Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», απάντησε ο κ. Τσίπρας.
Τι εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να θέτει ως όρο να τοποθετηθεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια κυβερνητική πλειοψηφία 2-3 μηνών, απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συναινέσει σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υποτίθεται ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του. Ο κ. Τσίπρας αφινιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη βάζοντας στο τραπέζι τα σενάρια για μια κυβέρνηση που θα μπορούσε να έχει ως μοναδική αποστολή ακόμα και ένα ειδικό δικαστήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού διαφοροποιήθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ζητώντας προανακριτική και όχι εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Τσίπρας δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, στη συνέντευξή του στο Ζάππειο, και δήλωσε ότι θα το συζητήσει «από Δευτέρα» με το ΠΑΣΟΚ, όταν θα έρθει η ώρα των διερευνητικών εντολών.
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ και προηγήθηκε ένας μίνι γύρος τηλεφωνημάτων με τον Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος ήταν καθ’ οδόν για την τηλεόραση του Alpha, για να βγει η τελική γραμμή.
Το μήνυμα που εξέπεμπαν στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ο πνιγμένος (Τσίπρας) από τα μαλλιά του πιάνεται, ότι διαρκώς προτείνει και κάτι άλλο, από κυβέρνηση ηττημένων μέχρι συγκυβέρνηση με Βαρουφάκη, για να καταλήξουν ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά μια κανονική κυβέρνηση με προγραμματικές συγκλίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα να την εφαρμόσουν. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι κλείνει το θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι -ελάχιστοι- περίμεναν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μία ανάλογη κίνηση, αλλά δεν περιμέναν ότι «θα είναι σε τέτοιο πανικό που θα την έκανε πριν τις εκλογές!». Όπως εξηγούσαν, προφανώς και δεν μπαίνει καν στη βάσανο της στοιχειώδους πολιτικής επιβίωσης και λογικής, οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση πριν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχηματοποιούσε ανάγλυφα το σκηνικό που θέλει να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στην ουσία ο Τσίπρας μας ζητά να κάνουμε ένα νέο ‘89 με στήσιμο ειδικού δικαστηρίου, μόνο που στη θέση του Ανδρέα θα είναι ο Κυριάκος, τον ρόλο των κυρκοφλωράκηδων θα παίζουμε εμείς και τον Τζαννετάκη θα τον βρούμε στην πορεία».
Ωστόσο, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε μια τέτοια λογική – τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες.
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης διέψευσε «τόσο όσο» τα σχετικά σενάρια λέγοντας ότι ο Τσίπρας με αυτά που λέει γίνεται ο χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη. Οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι εάν τα κουκιά βγαίνουν, όλα θα μπουν στο τραπέζι από την πλευρά Τσίπρα τουλάχιστον, αλλά εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν τα νούμερα για συγκυβέρνηση, οπότε η συζήτηση θα είναι στον αέρα. Δυνητικά ωστόσο, θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού να περπατήσει, εάν στο «πακέτο» συμπεριληφθούν μια σειρά από ζητήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία, εκτιμούν πολλοί, η πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού είναι το plan B του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να παρακάμψει τις ενστάσεις Ανδρουλάκη, ο οποίος ζητά προγραμματικές συγκλίσεις και άλλα πρόσωπα για να συναινέσει σε συγκυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν αποκλείουν όταν πάρει την διερευνητική εντολή, ο Τσίπρας να επανέλθει διευρύνοντας την ατζέντα της κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού. Εκτός από τις υποκλοπές και τα Τέμπη, να συμπεριλάβει δηλαδή και κάποιες από τις τρεις προτεραιότητες τις οποίες είπε ότι θα εφαρμόσει αν κυβερνήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (προστασία α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ και κατάργηση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ), να βρει βάση σύγκλισης επ’ αυτών με το ΠΑΣΟΚ και να συμφωνήσει σε ένα χρονικό περίγραμμα πχ 6 μηνών ακόμη και με πρωθυπουργό κάποιον με τον οποίο θα συμφωνεί και ο Ανδρουλάκης.
Στη Χ. Τρικούπη αναμένουν πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα, το «μαγικό» 12% για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι τότε, θα κόβουν κάθε σχετική συζήτηση.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού δείχνει εξαιρετικά δύσκολος. Με βάση τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς χρειάζονται είτε τρία κόμματα και η ανοχή ενός είτε τέσσερα κόμματα που να μοιράζονται τη στήριξη και την ανοχή στη Βουλή.
Και για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όμως, με την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απαιτούνται 120 βουλευτές, ενώ για προανακριτική πλειοψηφία 151, άρα και ο κ. Βελόπουλος.
Επομένως, το σενάριο που έβαλε στο τραπέζι, στο παρά πέντε των εκλογών, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να προσφέρεται για μια ακόμα προεκλογική αντιπαράθεση, παρά για κάτι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο.
Άμεση ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για… μετεξέλιξη της «κυβέρνησης ηττημένων» σε «κυβέρνηση απελπισμένων», ενώ διερωτήθηκε, αν μια τέτοια «κυβέρνηση παράλυσης» θα παρεμβαίνει και στη δικαιοσύνη προκειμένου να φέρει τις εξελίξεις στα μέτρα της. «Επεσαν οι μάσκες. Οταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους διαύλους επικοινωνίας, για μια κυβέρνηση ηττημένων, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων», ταυτίζοντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση για την οικονομία και τις συντάξεις, ενώ δεν θα μπορεί να στέκεται με αυτοπεποίθηση και απέναντι σε μια Τουρκία που επίσης θα έχει βγει με καθαρό ορίζοντα από μια εκλογική διαδικασία.
Το σενάριο αυτό που εξυφαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει στην εξουσία, έστω και με μια αδύναμη κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» λίγων μηνών, έδωσε τη χρυσή ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ενίσχυσης και της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να «καούν» αυτά τα σενάρια είναι να είναι η ΝΔ ισχυρή στην κάλπη. Υπογράμμισε, δε, ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες μιας νέας κυβέρνησης ΝΔ θα έρθει και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.