Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στον σχηματισμό της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τα πρόσωπα που «κλειδώνουν». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν ζυμώσεις κυρίως για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπου και τελικά, αναμένεται να τοποθετηθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής με τεράστια εμπειρία στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα ενώ αρχικά φαινόταν να προκρίνεται η ανάληψη του υπουργείου από τον πρέσβη επί τιμής Παύλο Αποστολίδη, φαίνεται ότι τελικώς προκρίθηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Παράλληλα, για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Πρόκειται για έναν εμπειρότατο διπλωμάτη, που υπηρέτησε τα συμφέροντα της χώρας για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν τo τελικό «παζλ» με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά και η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι η παρακάτω:

Ιωάννης Σαρμάς – ΠρωθυπουργόςΑρχαιότερος εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων – Πρ. Ελεγκτικού Συνεδρίου

Βασίλης Κασκαρέλης – Υπουργός ΕξωτερικώνΠρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία

Αλκιβιάδης Στεφανής – Υπουργός Άμυνας Υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ

Χαράλαμπος Λαλούσης – Υπουργός Προστασίας Πολίτη Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ επί μεταναστευτικής κρίσης Έβρου και Ορούτς Ρέις

Ευάγγελος Τουρνάς – Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Πτέραρχος ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Αεροπορίας διατελέσει Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας 2021

Αναστασία Κοτανίδου – Υπουργός ΥγείαςΚαθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ

Χρήστος Κίττας – Υπουργός ΠαιδείαςΠρώην πρύτανης παν/μιου Αθηνών – Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός υγείας 2012

Καλλιόπη Σπανού – Υπουργός Εσωτερικών

Φίλιππος Σπυρόπουλος – Υπουργός ΔικαιοσύνηςΚαθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Ελένη Λουρή – Υπουργός ΑνάπτυξηςΥποδιοικητής τράπεζας της Ελλάδος 2008 -2014

Ιωάννα Δρέττα – Υπουργός ΤουρισμούΔιευθύνουσα Σύμβουλος Marketing Greece

Γεώργιος Κουμεντάκης – Υπουργός ΠολιτισμούΚαλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής λυρικής Σκηνής

Την Πέμπτη (25/5) στις 16:00 θα ορκιστεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, καθώς έλαβε και αποδέχθηκε την εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (24/5) ο κ. Σαρμάς παρέλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

«Φτάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος», τόνισε στο σύντομο διάλογό της με τον κ. Σαρμά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε πως ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς πως θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις επόμενες εκλογές.

«Είναι συνταγματική μου υποχρέωση και καθήκον να αποδεχθώ», αποκρίθηκε ο κ. Σαρμάς.

Εντός της ημέρας (24/5) αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ την Κυριακή (28/5) συγκαλείται η Βουλή, προκειμένου οι διαδικασίες να επισπευθούν.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου τα κόμματα θα πρέπει εκ νέου να υποβάλλουν τους συνδυασμούς τους στον Άρειο Πάγο.

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης. Ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *