Ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να τη φέρουν, η ελληνική κοινωνία έχει ένα βαθύτερο αίτημα αλλαγής

«Εάν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα, θα ήταν παράνομες», έγραφε κάποτε ο Μαρξ. Και αν το σκεφτεί κανείς, η φράση του έχει κάτι να μας πει.

Προφανώς, και το να έχουμε εκλογές είναι κάτι πολύ προτιμότερο από το να μην έχουμε.

Όμως, την ίδια στιγμή οι πιο σημαντικές αλλαγές στις κοινωνίες δεν ήρθαν πάντα μέσα από εκλογές. Πολύ συχνά απαίτησαν μεγάλα κινήματα, έντονες συγκρούσεις, ενίοτε επαναστάσεις ή τα οδυνηρά διδάγματα των πολέμων.

Τα γράφω όλα αυτά την παραμονή εθνικών εκλογών, που το πιο πιθανό είναι να οδηγήσουν και σε νέες εκλογές και οι οποίες χαρακτηρίζονται από το ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία μόνο ως ένα βαθμό θα εκφραστεί στις εκλογές.

Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι για μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας το βασικό αίτημα είναι αυτό της αλλαγής.

Να το πω απλά: για μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Πρόσφατα Άρθρα Άποψη Μπάσκετ Δέκα λεπτά (μπασκετικό) κήρυγμα Τέτοιου είδους ανατροπές είναι βγαλμένες από την «στρατόσφαιρα» της ομάδας του λιμανιού 19/05/2023 21:19 Άποψη Γιατί πέτυχε η πολιτική για τον τουρισμό Τα ρεκόρ είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Η διάρκεια της επιτυχίας όμως, αλλά και η ευρύτερη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος, προϋποθέτουν στρατηγική και διαμόρφωση πολιτικών 19/05/2023 20:00 Video Άποψη Εκλογικό αποτέλεσμα στο… 90ο λεπτό Μια ανάλυση της συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο in 19/05/2023 16:27 Άποψη Πέρα από τις κάλπες Η βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών δεν σημαίνει ότι έχει αναιρεθεί μια βαθύτερη συνθήκη επισφάλειας και ανασφάλειας για το μέλλον 19/05/2023 10:49 Άποψη Η επαγγελματική κατάρτιση χωρίς ηττοπάθειες και αποκλεισμούς Είναι κρίσιμο να δώσουμε επιτέλους στην γνώση και τη μάθηση τη θέση που πραγματικά αξίζει να έχει τόσο στην ζωή των εργαζόμενων, όσο και στην παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων 19/05/2023 10:15 Άποψη Ποιοι και γιατί τρέμουν για την αποχή και τους αναποφάσιστους Εκλογικοί τριγμοί του 2023 19/05/2023 06:06 Άποψη Απειλούμαστε από απότομο επιχειρηματικό φρένο; Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, αυτό που λέμε «τα νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις», τρέχει με ρυθμό άνω του 10% 19/05/2023 06:00 Άποψη Μια ανεπίκαιρη υπενθύμιση: και στην αριστερά χρειάζεται «κουλτούρα αυτοδυναμίας» Για να μπορεί να ασκείται πραγματικά πολιτική, χρειάζεται αυτοδυναμία. Και αυτό αφορά και την αριστερά 18/05/2023 21:36 Άποψη Τι πέτυχε η κυβέρνηση, που μπορεί να πάει η Ελλάδα μετά τις εκλογές Έχουμε αφήσει πλέον οριστικά πίσω τον «κατήφορο» των μνημονίων, ακολουθώντας μια νέα τροχιά προόδου, κάτι που βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι οι πολίτες. Πάνω σε αυτή ακριβώς τη βάση κρίνεται και το διακύβευμα των εκλογών 18/05/2023 20:25 Άποψη Damage control με Κατρούγκαλο, αλλά όταν η ζημιά είναι μεγάλη τι γίνεται; Το λάθος του Γιώργου Κατρούγκαλου στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ και δίνει παράθυρο διεξόδου στην κυβέρνηση 18/05/2023 19:10

Δηλαδή, να παραμείνουμε μια κοινωνία όπου το τίμημα της ανάπτυξης θα είναι η ακρίβεια σε κρίσιμα αγαθά, η μείωση της ανεργίας θα συνοδεύεται από την επισφάλεια, η επέκταση της πρόσβασης στην παιδεία θα συνδυάζεται με την υπαρκτή κρίση του δημόσιου σχολείου, οι εξαγγελίες για την ισότητα θα συνυπάρχουν με την αύξηση των γυναικοκτονιών.

Τα σχέδια για την «Πράσινη Μετάβαση» στην πράξη διαρκώς θα διαψεύδονται από την επιδεινούμενη κλιματική κρίση, η νεολαία θα ακούει διαρκώς ενθαρρυντικά λόγια και την ίδια στιγμή  θα εξακολουθεί να σκέφτεται τη μετανάστευση, οι συντάξεις θα διακυβεύονται όποτε τίθεται θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημόσια αγαθά θα κινδυνεύουν από τη λογική «καλό είναι μόνο το ιδιωτικό», όπου η «απορροφητικότητα κονδυλίων» δεν απέτρεψε την τραγωδία στα Τέμπη.

Για όλα αυτά οι άνθρωποι θέλουν μεγάλες αλλαγές και τις απαιτούν τώρα.

Αυτό μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές, μπορεί και να μην εκφραστεί στην κλίμακα που του αναλογεί.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Και ότι στο τέλος θα βρει τον τρόπο να έρθει στο προσκήνιο.

Το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει μια εξουσία είναι να πιστέψει ότι οι άνθρωποι είναι δεδομένοι.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *