Επισημοποιήθηκε η διενέργεια β’ γύρου για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, με τους «μονομάχους» να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50%+1 προκειμένου να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,62%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%.

Ο Σινάν Ογάν 5,17%, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων, ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου.

O Κιλιτσντάρογλου αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή μάχη για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, αφού ο Ερντογάν, μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα, εμφανίζεται με πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 88,92%, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Στο εξωτερικό η συμμετοχή άγγιξε το 52,69%.

Σίγουροι για τη νίκη εμφανίζονται και ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου, με πλεονέκτημα στον β’ γύρο ο νυν πρόεδρος

Και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας όταν ήδη από τη νύχτα έγινε σαφές ότι η γείτονα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις δηλώσεις τους εμφανίστηκαν σίγουροι για τη νίκη.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «ήδη μπροστά» από τον «στενότερο αντίπαλό» του.

«Είμαστε ήδη μπροστά από τον πιο κοντινό μας αντίπαλο κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Αναμένουμε το ποσοστό αυτό να αυξηθεί με τα επίσημα αποτελέσματα», σχολίασε.

Ο Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, δεχόμενος κατηγορίες για αργή αντίδραση μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά φυσικά και για την οικονομική πολιτική του που βύθισε το τουρκικό έθνος σε βαθιά κρίση.

Η απόφασή του να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης τριβές με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφού μπλόκαρε τα αιτήματα για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία. Διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με ένα μανιφέστο υπέρ της σταθερότητας της μακράς διακυβέρνησής του, της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και της μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος εκπροσωπεί έναν προεκλογικό συνασπισμό έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε την αναθεώρηση των πολιτικών του Ερντογάν που έχουν ισλαμιστικό πρόσημο και τη διόρθωση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Χθες, χαιρέτισε την προοπτική ενός β’ γύρου και δήλωσε ότι το κόμμα του θα θριαμβεύσει, αφού κατηγόρησε το Κόμμα του Ερντογάν ότι απαίτησε επανακαταμετρήσεις και καθυστέρησε τα αποτελέσματα σε προπύργια της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

«Αν το έθνος μας πει δεύτερος γύρος, το δεχόμαστε ευχαρίστως. Θα κερδίσουμε οπωσδήποτε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Όλοι θα το δουν αυτό», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου τη νύχτα όταν ακόμη δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών.

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *