Το θέμα της οδικής ασφάλειας και των ηλικιωμένων οδηγών είναι κάτι που απασχολεί όλες τις δυτικές κοινωνίες. Και έχει πολλές διαστάσεις.

Τι πρέπει να γίνει με τις οφθαλμολογικές εξετάσεις των ηλικιωμένων οδηγών;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες κοινωνίες της Δύσης είναι “γερασμένες” με τα άτομα τρίτης ηλικίας να αυξάνονται ως ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Το φαινόμενο αυτό φέρνει στην επιφάνεια ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ασφαλής ως οδηγός και από που και πέρα -και με ποιες διαδικασίες- θα πρέπει να του απαγορεύεται να κρατά τιμόνι.

Στις περισσότερες χώρες ένα πρώτο φίλτρο είναι οι οφθαλμολογικές εξετάσεις, οι οποίες, ανάλογα και την χώρα είναι υποχρεωτικές στους ηλικιωμένους οδηγούς που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

Στην Βρετανία πάντως έχει ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα για το αν αυτές οι εξετάσεις είναι επαρκείς ή αν χρειάζονται αναθεώρηση ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα νέα δεδομένα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην συγκεκριμένη χώρα, από τα 41,5 εκατομμύρια άτομα που κατέχουν άδεια οδήγησης, το 15% είναι πάνω από τα 70 έτη. Και ο αριθμός τους αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 250.000 άτομα ετησίως.

Η μειωμένη όραση είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όσο γερνάμε η μακρινή και η περιφερειακή μας όραση επιδεινώνονται. Μειώνεται επίσης η ικανότητα των ματιών μας να αντιδρούν γρήγορα στα μεταβαλλόμενα επίπεδα φωτισμού.

Για παράδειγμα, τα μάτια ενός 15χρονου χρειάζονται περίπου δύο δευτερόλεπτα για να προσαρμοστούν στα έντονα φώτα ενός επερχόμενου αυτοκινήτου, αλλά ενός 65χρονου περίπου εννέα.

Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι δεν συμμετέχουν περισσότερο από από τους νεαρούς στα ατυχήματα, είναι προφανές ότι αυτό σχετίζεται και με τα χιλιόμετρα που κάνει ετησίως η κάθε ηλικιακή ομάδα.

Όσο για την Ελλάδα, το θέμα με τα διπλώματα και τις ανανεώσεις τους για τους ηλικιωμένους είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία. Το πλαίσιο είναι θεωρητικά σωστό και αρκετά αυστηρό, όμως όπως συμβαίνει συνήθως υπάρχουν παραθυράκια και κυκλώματα τα οποία παρέχουν -με το αζημίωτο- τις γνωστές “υπηρεσίες” αυτόματης ανανέωσης, χωρίς καν εξέταση από γιατρό.

Το θέμα είναι φλέγον, και θα το αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο όσο οι κοινωνίες μας γερνούν και το δημογραφικό θα εξελίσσεται σε μία ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *