Το 2,92% και οι περισσότερες από 172.000 ψήφοι που απέσπασε στην επικράτεια το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ΝΙΚΗ ήταν από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Ποιο όμως είναι το κόμμα που για μόλις λίγες χιλιάδες ψήφων δεν έπιασε το όριο του 3% και πλέον διεκδικεί εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή στις 25 Ιουνίου;
Η ΝΙΚΗ που αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» δημιουργήθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 2018, από τον δάσκαλο – θεολόγο Δημήτρη Νατσιό. Ο επικεφαλής του κόμματος είχε γίνει νωρίτερα γνωστός από την παρουσία του σε τηλεοπτικά μέσα ως ο άνθρωπος που ανέδειξε πρώτος το ζήτημα του χαρακτηρισμού «συνωστισμός» που περιλαμβανόταν το 2006 στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού της Μαρίας Ρεπούση για να περιγράψει την καταστροφή της Σμύρνης. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του σημείωμα, «το 2019 δέχθηκε την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την Ορθόδοξη Πατρίδα μας, να διακονήσει, από την θέση του ιδρυτικού Προέδρου της ΝΙΚΗΣ, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: να εμπνεύσει, συνενώσει και συστρατεύσει κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από τα πολιτικά θεμέλια την Πατρίδα μας».
Το κενό στο «πατριωτικό τόξο» και τα υψηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα
Με ρητορική που βασίζεται εν πολλοίς στο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» παρουσίασε θέσεις που προσομοιάζουν με αυτές των κομμάτων του λεγόμενου πατριωτικού τόξου, π.χ. ενάντια στους μετανάστες, υπέρ του θρησκευτικού και αρχαιοελληνικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης. Αυτό φαίνεται ότι έδωσε στο κόμμα τη δυνατότητα -εκούσια ή ακούσια- να εκμεταλλευτεί το κενό στον συγκεκριμένο χώρο που δημιούργησε το μπλόκο στο νεοναζιστικής ιδεολογίας κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και ο αποκλεισμός από τον Άρειο Πάγο σχηματισμών που τοποθετούνται στο άκρο της δεξιάς πτέρυγας, όπως το κόμμα των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Άλλωστε, η ΝΙΚΗ άρχισε να ανιχνεύεται δημοσκοπικά αμέσως μετά την τελική ανακήρυξη των συνδυασμών που μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που παραμονές των εκλογών την έδειχναν λίγο πάνω από το 1%, καθώς η λαϊκή ετυμηγορία έφερε τη ΝΙΚΗ στο κατώφλι της Βουλής, με αξιοσημείωτα ποσοστά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πιερία, τόπο καταγωγής του κ. Νατσιού, το κόμμα συγκέντρωσε το εντυπωσιακό 7,46%, ενώ στην Πέλλα έλαβε 6,23%. Ποσοστό άνω του 4% κατέγραψε σε συνολικά 12 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, στις οχτώ της Κεντρικής Μακεδονίας, στις δύο της Ανατολικής Μακεδονίας και σε δύο από τις τέσσερις της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη και Φλώρινα).
Τα ποσοστά αυτά φέρονται να θορύβησαν τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, προνομιακό πεδίο του οποίου είναι η Βόρεια Ελλάδα και σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στη ΝΙΚΗ χωρίς να την κατονομάσει, έκανε λόγο για «υποκομματίδιο» φτιαγμένο από τη Νέα Δημοκρατία για να ανακόψει το κόμμα του, επικαλούμενος στοιχεία. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών της ΝΙΚΗΣ που κάλεσαν τον κ. Βελόπουλο να φέρει στη δημοσιότητα τα «στοιχεία» του, για τα οποία, έγραψαν, είναι βέβαιοι «ότι συναγωνίζονται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού” που εμπορευόταν από το τηλεκατάστημά του».
Πάντως, το κόμμα διαχωρίζει τη θέση του από τους άλλους πατριωτικούς συνδυασμούς, δηλώνοντας πως «βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς “δεξιές” κι “αριστερές” παρωπίδες ή γενικόλογους “πατριωτισμούς”’ αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες».
Οι σχέσεις με θρησκευτικές οργανώσεις και το Άγιον Όρος
Δύο μοναστήρια στηρίζουν με θέρμη τις θέσεις της ΝΙΚΗΣ. Πρόκειται για τις Μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου, ενώ μηνύματα στήριξης λαμβάνει το κόμμα από μοναχούς, σκήτες και κελιά που έχουν φιλορωσική στάση. Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, επισκέφτηκε την Αθωνική Πολιτεία και τη Μονή Φιλοθέου. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος και η δεύτερη στο τέλος Μαρτίου του 2021, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και για διήμερη προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο μοναστήρι. Η οικογένεια Μισούστιν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Περιβόλι της Παναγίας, ιδιαίτερα δε με τη Μονή Φιλοθέου και ο αδερφός του πρωθυπουργού έχει αναλάβει μέρος των αναστηλωτικών εργασιών που γίνονται εκεί τα τελευταία χρόνια.
Η ΝΙΚΗ δεν ήταν δημιούργημα του Αγίου Όρους, όμως φέρεται να βρήκε σε κάποιους μοναχούς έδαφος για να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τις θέσεις της, κυρίως όσες αφορούν θέματα υγείας, παιδείας και πολιτισμού. Μεγάλο μέρος των μοναχών, ωστόσο, δεν υιοθετούν αυτές τις απόψεις και υποστηρίζουν πως η Εκκλησία και ιδιαίτερα ο μοναχισμός πρέπει να απέχει από ακρότητες και διχαστικές πρακτικές.
Τα στελέχη των ψηφοδελτίων
Τη σχέση του κόμματος με τις θρησκευτικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν και τα ψηφοδέλτια του κόμματος, στα οποία συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, που όμως όλοι λίγο – πολύ έχουν σχέση με την Εκκλησία. Ξεχωρίζουν, βέβαια, η ανιψιά του Αγίου Παΐσιου, Μαρία Εζνεπίδου, η οποία ήταν υποψήφια στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίων, όπως επίσης ο Αθανάσιος Ρακοβαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, πνευματικό παιδί του γέροντα που αγιοποιήθηκε.
Σαφής, εξάλλου, είναι η σύμπλευση του κόμματος με το κίνημα ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, όπως δείχνει η συμμετοχή γιατρών που τέθηκαν σε αναστολή. Μεταξύ αυτών ο ψυχίατρος Γιώργος Σύρπης, μέλος της πανελλήνιας ομάδας επαγγελματιών υγείας, ο οποίος πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη.
Επισήμως το κόμμα δεν είναι εναντίον του εμβολιασμού. Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της ΝΙΚΗΣ φιλοξενούνται άρθρα τρίτων -που κατά δήλωση δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος- τα οποία κάνουν λόγο για «πειραματανθρώπους» και υποστηρίζουν απόψεις, όπως ότι «τό RNA τοῦ κορωναϊοῦ SARS-CoV-2 εἶναι δυνατόν νά μεταγραφῆ στό ἀνθρώπινο DNA καί νά ἐνσωματωθῆ σέ αὐτό μέ ἐπιβλαβεῖς δυνητικές συνέπειες».
Οι θέσεις του κόμματος
Αρκετές από τις θέσεις του κόμματος έχουν χαρακτηριστεί ακραίες, με χαρακτηριστικότερη αυτή για την άμβλωση. Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι «το «δικαίωμα» της έκτρωσης δεν εδράζεται σε καμία ιατρική και νομική λογική και είναι γέννημα πολιτικών εμμονών και ιδεοληψιών». Μάλιστα, υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση, με την οποία αναγνώριζε ως συνταγματικό το δικαίωμα της γυναίκας την άμβλωση. Όσο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία, ο Δημήτρης Νατσιός τη χαρακτήρισε «ύπουλη προώθηση της ομοφυλοφυλίας».
Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει το υπουργείο Παιδείας «υπουργείο παιδομαζώματος», με το αιτιολογικό ότι καταργήθηκε στα σχολεία ο εθνικός ύμνος και η έπαρση της σημαίας. Προτάσεις του κόμματος είναι μεταξύ άλλων «η κόσμηση των αιθουσών με κάδρα ηρώων και αγωνιστών, η εκκίνηση κάθε εβδομάδας με έπαρση Σημαίας και τον Εθνικό μας Ύμνο», η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το Δημοτικό «παρουσιασμένα με φρέσκο, ζωντανό τρόπο μέσα από μύθους του Αισώπου, αποφθέγματα των σοφών προγόνων μας και Ευαγγελικά κείμενα, με έμφαση στην ετυμολογία» και η «διδακτική προτεραιότητα στη χαρά της ενωμένης οικογένειας κατά το αιώνιο πρότυπο «μπαμπάς-μαμά-παιδιά», στη συζυγία ως τρόπο τελειοποίησης του χαρακτήρα, στην εγκράτεια, στην αξία του αγεννήτου παιδιού, στην κρυστάλλινη αλήθεια της βιολογίας των δύο διαφορετικών φύλων». «Σήμερα «τ’ άθεα γράμματα» έχουν κατακυριεύσει τα σχολεία, γιατί έχουν πιάσει τα πόστα όλα οι πνευματικοί σαλταδόροι. Αν δεν καθαρίσει η Ελλάδα από την πνευματική πανούκλα της αθεΐας, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», έχει πει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του κόμματος.
Πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής είναι η κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η δόμηση του «δικαίου της ισχύος» ως τακτική έναντι της Τουρκίας με παύση της διαδικασίας εισόδου της χώρας στην ΕΕ και κλείσιμο του προξενείου στην Κομοτηνή και η επιβολή στην Αλβανία του πλήρους σεβασμού όλων των μειονοτικών και εθνικών δικαίων των ομογενών.
Για τους μετανάστες προτείνει να υπάγονται σε νέο καθεστώς Μετοίκων αντί της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση «να δηλώσουν εγγράφως την εκ μέρους τους αποδοχή του ελληνικού πολιτισμού, των αξιών, της γλώσσας και των εθίμων και την παραίτηση από οποιαδήποτε πρόθεση να εγείρουν αλλαγές στον πολιτισμό μας». Επιπλέον, υποστηρίζει την επανεξέταση όλων των ελληνοποιήσεων της τελευταίας δεκαετίας και τη φορολόγηση των εμβασμάτων των μεταναστών προς τις χώρες τους.