Ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής αλλά και τα πρώτα δείγματα για το πως θα κινηθεί στις 30 ημέρες που απομένουν μέχρι τη νέα εκλογική μάχη είχε η χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για μια ακόμη φορά ακέραια την ευθύνη για την ήττα, επιχείρησε να ξεδιπλώσει το νέο αφήγημα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών ενώ δεν δίστασε να επισημάνει ότι το κόμμα δεν κατεβαίνει στις νέες κάλπες για να χάσει αλλά για να κερδίσει

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε για μια ακόμη φορά ακέραια την ευθύνη για την ήττα, επιχείρησε να ξεδιπλώσει το νέο αφήγημα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών ενώ δεν δίστασε να επισημάνει ότι το κόμμα δεν κατεβαίνει στις νέες κάλπες για να χάσει αλλά για να κερδίσει.

«Στον αγώνα της 25ης Ιουνίου, σας καλώ να μην πάμε για να χάσουμε, για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, αλλά για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Για να κερδίσουμε και όχι να χάσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού παραδέχθηκε μία σειρά από στρατηγικά λάθη που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας και αντεπίθεση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.

Μετά το αρχικό σοκ του εκλογικού αποτελέσματος, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν με ψυχραιμία να αναλύουν τα αίτια της ήττας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του στους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 20% από 31% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Πρόσφατα Άρθρα Πολιτική Κόμματα Ορκίζεται στις 12 η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους νέους υπουργούς Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται για την διενέργεια εκλογών στις 25 Ιουνίου. 26/05/2023 06:47 Πολιτική Γραμματεία Με «μοντέλο Κιλκίς» το νέο σχέδιο στο ΠΑΣΟΚ Πώς η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη δεύτερη θέση με ειδικό πλάνο ανά εκλογική περιφέρεια και προωθητική ενέργεια από έξι νομούς 26/05/2023 05:44 Πολιτική «Επιστροφή στο σπίτι μας»: Η ανάρτηση Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση από το Μαξίμου Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε ο κ. Μητσοτάκης μετά την παράδοση στον Ιωάννη Σαρμά 25/05/2023 23:37 Video Παρασκήνιο «Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά» – Οι στιγμές που χειροκροτούσαν όρθιοι τον Τσίπρα Η θερμή υποδοχή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ και οι στιγμές που τα μέλη σηκώθηκαν όρθιοι επικροτώντας τις θέσεις και τη στάση του. 25/05/2023 23:00 Κόμματα Σκέρτσος για Ανδρουλάκη: Μοναδικός στόχος, το ΠΑΣΟΚ να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ Ο Άκης Σκέρτσος απάντησε στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την «κατεστραμμένη οικονομικά Ελλάδα» – «Για τη δημοσιονομική «ταμπακιέρα» έχει να σχολιάσει κάτι ο κ. Σκέρτσος;», ανταπαντά η Χαριλάου Τρικούπη 25/05/2023 22:55 Πολιτική Γραμματεία Το στοίχημα του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη – Τα εσωκομματικά «πυρά» για τουρκικό δάκτυλο Αρκετοί είναι εκείνοι, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν στην επικράτηση του Οζγκιούρ Φερχάτ στη Ροδόπη. 25/05/2023 22:53 Πολιτική Γραμματεία «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό» – Τα μηνύματα Τσίπρα και η μάχη της ανατροπής με «σοβαρότητα» Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, χρειάζεται νέα στρατηγική στην πορεία για τις δεύτερες κάλπες, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά  25/05/2023 22:00 Πολιτική Χαράλαμπος Λαλούσης: Ενας στρατηγός στο Προστασίας του Πολίτη Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. 25/05/2023 21:11 Οικονομία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου: Ποια είναι η δικηγόρος που ανέλαβε υπουργός Εργασίας Η 61χρονη Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου είναι καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος 25/05/2023 21:03 Κόμματα Γραπτώς ο διάλογος στο ΣΥΡΙΖΑ – Τι αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλουν γραπτές εισηγήσεις, καθώς δεν έγιναν ομιλίες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 25/05/2023 20:37

Παραδέχθηκε ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου όπως είπε, με αποτέλεσμα να μην συζήταγε για τα σημερινά προβλήματα – κράτος λάφυρο, υποκλοπές, υγεία, παιδεία.

Η δεύτερη αιτία, όπως είπε,  ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής, που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορούσε να περπατήσει: η στρατηγική της απλής αναλογικής και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και »ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την απλή αναλογική».

Και αυτό – όπως είπε – βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δικής της ατζέντα. Μάλιστα δεν δίστασε να αφήσει και πάλι αιχμές στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι η« διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης».

Οι 30 δύσκολες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις κάλπες: Το νέο αφήγημα και τα στοιχήματα Τσίπρα

Στην τρίτη αιτία της ήττας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την εικόνα του κόμματος. Τα λάθη που έγιναν αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει.

Μίλησε για την εικόνα του κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας όμως ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ημέρες πριν την κάλπη.

Όπως είπε, δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Μίλησε για «άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.

Κι αυτό βάζει μπροστά σε όλους μας ένα πολύ κρίσιμο και επείγον ζήτημα».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρωταρχικός στόχος είναι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν στον κόσμο και κυρίως στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κόμματος τη νέα στρατηγική για τις κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Θέλουν επίσης να διαφυλάξουν ότι το κόμμα θα πορευτεί με ενότητα, μακριά από κάθε είδους εσωστρέφεια και εσωκομματικά «πυρά» για τα αίτια της ήττας.

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης.

Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από όλους να οργανώσουν από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία τους στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας».

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *