Σύντομο ήταν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης με μια σύντομη εισήγηση του πρωθυπουργού Ι.Σαρμά ο οποίος ζήτησε ανεξαρτησία και αμεροληψία ως καθήκον του σχήματος αυτού που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα ως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σαρμάς έδωσε το στίγμα της πολιτικής και της κατευθυντήριες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί.

«Εύχομαι σε όλους και καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό γιατί ήθελα να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό. Η συζήτηση θα γίνει αύριο όπου θα καθορίσουμε σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται το Σύνταγμα και στο νόμο που προβλέπεται για το επιτελικό κράτος την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι κανονική άλλα για μερικές εβδομάδες», είπε αρχικά.

«Έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος και πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση. Το πρώτο που ήθελα να είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή που προεδρεύεται από έναν εκ των των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι, θέλησε ο Συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι αυτή την περίοδο αυτό σημαίνει πως το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά, αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθεαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τη συνέπεια των πράξεων μας ώστε να μην στοιχειοθετηθεί ως συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιος πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα».

Στη συνέχεια τα μέλη της κυβέρνησης θα κατευθυνθούν στα υπουργεία που ανέλαβαν χαρτοφυλάκια προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποτελείται από 21 πρόσωπα τα οποία θα εξασφαλίσουν να κυλήσουν όλα ομαλά έως τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Φωτογραφίες από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού της υπηρεσιακής κυβέρνησης

H αποχώρηση των υπουργών της υπηρεσιακής από το Προεδρικό για το Μαξίμου

Από Epi kairos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *